Livre
Néerlandais

Ik wil naar verder

Anne Provoost (auteur), An Candaele (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Een visje, een poes, een meisje, een spookje en een fantasiewezentje gaan op weg naar verder. Gelukkig komt er nooit een einde aan verder. Groot hardkartonnen prentenboek met zachtgekleurde tekeningen en filosofische tekst. Met deels afgesneden pagina’s. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Ik wil naar verder
Auteur
Anne Provoost 1964-
Dessinateur
An Candaele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
[32] p. : ill.
ISBN
9789462910706 (hardback)

Commentaires

Groot hardkartonnen prentenboek waarin achtereenvolgens een visje, een poes, een meisje, een spookje en een ruimtewezentje hun ouders groeten en op weg gaan, de wereld in. De figuurtjes hebben allemaal menselijke trekjes en zijn gekleed. De achtereenvolgende prenten vormen een cumulatie van voorgaande prenten, doordat de taferelen van eerdere afscheidnemende figuurtjes zijn geïntegreerd in de tekening, alsof steeds verder wordt 'uitgezoomd'. Zo blijkt het visje zich te bevinden in de vissenkom in het huis van de poes, is het tafereel in het huis van de poes te zien op een tv-scherm bij het meisje thuis, enz. Elk tafereel bestaat uit een dubbele pagina met daartussen een verticaal afgesneden halve pagina waarop het figuurtje afscheid neemt, en vervolgens een tekstloze dubbele pagina die het figuurtje op reis laat zien. Rustige, zacht gekleurde potloodtekeningen met leuke details brengen op bijzondere, ingenieuze wijze in beeld dat je altijd nóg verder kunt gaan. De laatste dubbele pren…Lire la suite

Ik wil naar verder

‘Ik wil naar verder’ is een verhaal van weinig woorden, waarin vooral veel moet worden gekeken, gebladerd en teruggebladerd. Dit prentenboek bestaat uit afwisselend hele en halve kartonnen pagina’s waarin verschillende personages (vijf in totaal) naar verder willen, weg van het bekende. Visje, Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje, allemaal trekken ze de deur achter zich dicht. Anne Provoost vertelt vijf keer een gelijkaardige situatie in sobere, repetitieve zinnen.

Wie niet aandachtig kijkt en leest, is snel klaar met dit boek, dat ogenschijnlijk vijf eenvoudige, losse scènes laat zien. Maar wie de tijd neemt, merkt dat er een heel universum van klein naar groot (en weer terug) wordt ontvouwd, waar alles met alles samenhangt en dat zowel in beeld als in woord. Door middel van de halve pagina’s slaagt illustratrice An Candaele er ook in om in één scène verschillende tijdsmomenten en emoties te laten zien. Wie achter blijft, ervaart de dingen doorgaans anders dan wie de deu…Lire la suite

À propos de Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Anne Provoost (née le 26 juillet 1964 à Poperinge, Belgique) est une romancière flamande. Ne craignant pas les tabous, elle aborde dans ses livres des thèmes peu habituels tel que l'inceste ou le racisme. Elle bénéficie d'un large succès en Flandre et aux Pays-Bas et s'est acquis une grande renommée internationale, ses livres sont traduits en vingt langues.

Son roman Regarder le soleil est paru chez Éditions Fayard en 2009. Son roman Le piège a été porté sur grand écran par Hans Herbots, dans le film Falling en 2001.

Anne Provoost est membre de l'Académie royale de Langue et Littérature néerlandaises kantl.be.

Bibliographie

  • 1990 - Mijn tante is een grindewal (Ma tante est un cachalot)
  • 1991 - De wekker en het mes
  • 1991 - Niet uitlachen!
  • 1993 - K…En lire plus sur Wikipedia