Livre
Néerlandais
Op illustraties kun je allerlei verbanden ontdekken, zoals een eikeltje dat uitgroeit tot een eikenboom. Tekstloos prentenboek met eenvoudige grafische illustraties. Kijk- en filosofeerboek, vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Tijd, Filosofie
Titre
Voor en na
Dessinateur
Anne-Margot Ramstein Matthias Aregui
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Avant après
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2014
[198] p. : ill.
Note
Een IBBY silent book
ISBN
9789044822335 (hardback)

Commentaires

In dit fraai vormgegeven, tekstloze kijkboek staat op elke pagina een simpele grafische illustratie die verband houdt met de pagina erna. Meestal gaat het om twee illustraties, soms ook wordt het een reeks of keren illustraties in een nieuw verband terug. Al bladerend valt een heleboel te ontdekken, te bekijken en bespreken. Allerlei onderwerpen passeren de revue: natuur(kunde), kunst, geschiedenis, urbanisatie. Sommige verbanden zijn meteen duidelijk, zoals de eikel die uitgroeit tot een reusachtige eikenboom, andere vragen wat meer kennis en belezenheid. Zo zijn er sprookjes en verhalen te herkennen: de pompoen die een koets wordt, en het huisje van stro dat wordt weggeblazen, waarna een houten en een stenen huisje volgen. En ook eeuwenoude kwesties, zoals die van de kip of het ei. Het concept wordt volgehouden tot en met het omslag. Zeer verzorgde uitgave met stevig papier en heldere kleuren. Verschenen in diverse landen. Een bijzonder kijk- en filosofeerboek voor alle leeftijden. …Lire la suite

Voor en na

'Voor en na' is een woordenloos boek, een dik boek vol strakke prenten in een zacht, maar complex kleurenpalet. De titel zegt het zelf: het thema dat de illustraties verbindt is oorzaak en gevolg. Eenvoudige connecties, zoals maïs en popcorn en een eikel met een eikenboom, maar ook meer intrigerende en grappige combinaties zoals een kip met een ei, maar dan plots ook omgekeerd. Een welkom thema voor dit soort boeken is uiteraard de natuur, maar ook hier blijft men niet steken bij de vier seizoenen. Zo leidt een koe in de wei tot melk, maar ook tot een koe in een schilderij.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden en in een boek als dit (172 pagina's!) kan je dus blijven bladeren, zoeken en nieuwe verhalen vertellen. De stijl van het boek doet wat denken aan het recent uitgegeven boek van Blexbolex, ook bij Clavis. Het ene is al wat toegankelijker dan het andere, maar veel hangt ook af van de persoonlijke smaak van de (mee-)lezer natuurlijk. Kortom: duidelijke tekeningen en een inven…Lire la suite

À propos de Anne-Margot Ramstein

Anne-Margot Ramstein est une illustratrice, auteure française de bande dessinée et d'albums jeunesse née en 1984.

Biographie

Originaire de l'île de la Réunion, Anne-Margot Ramstein est diplômée de l'École supérieure des arts décoratifs de Strasbourg en 2009.

Elle travaille pour la presse et la publicité et publie des livres illustrés chez Albin Michel Jeunesse, notamment en collaboration avec Matthias Arégui.

Elle reçoit un Ragazzi Award lors de la Foire du livre jeunesse de Bologne pour son livre Avant Après, écrit avec Matthias Arégui[réf. nécessaire].

En 2015-2016, elle devient la première illustratrice pensionnaire de la villa Médicis à Rome.

Œuvres