Livre
Néerlandais

Gips

Anna Woltz (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Fitz (12, ik-figuur) is woedend, omdat haar ouders gaan scheiden. Als ze een dag in het ziekenhuis moet doorbrengen, moet ze met haar eigen gevoelens en die van haar moeder leren omgaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Gips
Auteur
Anna Woltz
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2016
166 p.
ISBN
9789045117829 (hardback)

Commentaires

Fitz (12, ik-figuur) belandt met haar vader en zusje Bente op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als Bente door een val een vingertopje kwijtraakt. Fitz is woedend, omdat haar ouders gaan scheiden. Ze voelt zich verraden en doet vanuit die emotie allerlei dingen die ze anders nooit zou durven, zoals door het ziekenhuis zwerven, een grievende boodschap op haar gezicht kladden met onuitwisbare stift (waardoor ze gemaskerd moet rondlopen) en gips stelen. Samen met een knappe, geheimzinnige jongen en een heel kordaat, wereldvreemd meisje beleeft ze een bijzondere dag, waarin ze zich leert uitspreken en meer begrip krijgt voor de keuze van haar ouders. De achtbaan van emoties waar Fitz doorheen gaat, wordt met inlevingsvermogen en humor beschreven. Het ziekenhuis als decor is origineel gekozen en levensecht beschreven. Fitz is een ontwapenend personage van wie je door haar maffe, onbeholpen acties wel moet gaan houden. Twintigste boek van deze auteur, wiens boek 'Mijn bijzonder rare w…Lire la suite

Gips

Felica of Fits zoals ze zichzelf noemt nu haar ouders uit elkaar zijn, zou nog liever in een vulkaan springen dan te trouwen. Als een vulkaan die op uitbarsten staat, zo voelt ze zich na het ‘paraplugesprek’ waarin haar ouders hun beslissing meedeelden. Kort daarna gebeurt er van alles tegelijk dat haar leven en vooral haar denken grondig overhoop gooit. Als haar vader met haar zusje Bente op zijn fiets zwaar ten val komt, moeten ze in allerijl naar het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Adam, een vreemde jongen van vijftien die haar meteen fascineert en de innemende Primula, die een openhartoperatie onderging. Als haar moeder arriveert, loopt de spanning op. Fits wil haar nog het liefste dood. Maar als blijkt dat niet alleen haar zusje geopereerd moet worden, maar ook haar vader, breekt het ijs. Intussen wordt ook duidelijk wat Adam in het ziekenhuis komt zoeken en beraamt ze met Yasmine een romantisch plan om een dokter en een verpleegster te koppelen.

Het lijkt veel op een h…Lire la suite