Livre
Néerlandais

De verdovers : roman

Anna Enquist (auteur)

De verdovers : roman

Genre:
Als een psychiater na het verlies van zijn vrouw zijn praktijk hervat, krijgt hij via een student te maken met het dilemma tussen het doorvoelen en benoemen versus het verdoven van pijn.
Titre
De verdovers : roman
Auteur
Anna Enquist
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
309 p.
ISBN
9789029578592 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

In het kader van het project ‘Schrijver op de afdeling’ liep Anna Enquist in de herfst van 2010 en de winter van 2011 mee op de anesthesieafdeling van het VU medisch centrum in Amsterdam. In de gefictionaliseerde roman die daaruit voortvloeide, confronteert ze de anesthesie met haar eigen vakgebied, de psychoanalyse. De psychoanalytische laag wordt vertegenwoordigd door psychiater Diederik (‘Drik’) de Jong. Tijdens gesprekssessies maakt hij zijn patiënten bewust van de onbewust geworden oorzaken die aan de grondslag van hun trauma’s liggen. Via therapie probeert Drik vervolgens hun geestelijke pijn te genezen. De anesthesiologische pijler in de roman wordt belichaamd door dokter Suzan Lagrouw. Professioneel gezien doet zij net het tegenovergestelde van haar broer Drik. Door te verdoven wil Suzan immers voorkomen dat haar patiënten tijdens de operatie bewust fysieke pijn lijden.
In het begin van De verdovers staat de 27-jarige Allard Schuurman op het punt om Driks praktijk…Lire la suite
De nieuwe roman van Anna Enquist is gecomponeerd in sonatevorm: expositie, doorwerking, reprise, coda. Voor dit boek heeft Enquist deelgenomen aan het project ‘Schrijver op de afdeling’ van het VU Medisch Centrum. Zij koos voor het meelopen op de afdeling anesthesiologie. Een familieroman, die tegelijk speelt met het genre van de doktersroman, is hieruit voortgekomen. Een psychiater, die zijn vrouw verloren heeft, hervat zijn praktijk en krijgt een student in leertherapie. Die student komt later in stage bij de zus van de psychotherapeut, een anesthesiologe. De disciplines van doorvoelen en benoemen versus verdoven komen tegenover elkaar te staan. Benaderwijze van de omgang met leed en pijn worden neergezet binnen een familie en relatie constellatie – er is een overmaat aan familieleed. Professionaliteit wordt met voeten getreden doordat mensen de grenzen van het particuliere overschrijden. Een opvallend licht geschreven roman, ondanks veel medisch jargon, met een zware thematiek, di…Lire la suite

À propos de Anna Enquist

CC BY 3.0 - Image by Librairie Mollat

Anna Enquist est le pseudonyme de l'écrivaine et psychanalyste néerlandaise Christa Widlund-Broer, née le 19 juillet 1945 à Amsterdam aux Pays-Bas.

Biographie

Christa Broer grandit à Delft. Après des études de piano au conservatoire de musique de La Haye, elle étudie la psychologie clinique à Leyde pour devenir psychanalyste. À partir de 1976, elle mène une double carrière de pianiste et de psychanalyste.

En 1987, elle abandonne le piano pour se consacrer totalement à l'écriture et publie un premier recueil de poésie en 1991 : Soldatenliederen ("Chants de soldats"). Suivent plusieurs livres de poésie, Jachtscènes ("Scènes de chasse") en 1992, Een nieuw afscheid ("Un nouvel au revoir") en 1994, Klaarlichte dag ("En plein jour") en 1996 et De tweede helft ("La deuxième mi-temps") en…En lire plus sur Wikipedia