Livre
Néerlandais
Titre
Kwikzilver
Auteur
Ann De Craemer
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
222 p.
ISBN
9789085425397 (paperback)

Commentaires

Anekdotiek als was het confetti

In Kwikzilver graait Ann De Craemer in de autobiografische verhalen-trommel van haar geliefde grootmoeder. Het pathos ligt voortdurend op de loer.

Verontwaardiging aangelengd met een stevige portie pathetiek. Dat was de drijfveer van Ann De Craemer (°1981) in haar romandebuut Vurige tong (2011). Ze nam er het katholieke geloof op de slof, met een heftigheid die ontsnapt leek uit een antipaaps pamflet van Gerard Walschap.

Haar tweede boek sloeg een veel bedaarder toon aan. In de 'vertelling' De seingever (2012) tekende De Craemer het tragische verhaal op van een gewone man die telkens weer zijn grootse wielerdromen door de vingers zag glippen. Opnieuw cirkelde de handeling rond het stadje Tielt. Toch leek De Craemer niet be-vreesd voor het etiket 'heimat-schrijver'. "Dit boek betekent mijn afscheid aan Tielt", zo vertelde ze me in 2012 in een interview voor deze krant. "Ik zal niet meer over de heimat schrijven. Toch heb ik geen moeite met die term, die vaak een vieze bijklank heeft. (...) Voor mij is de hele wereld ook aanwezig in een dorp."

Trilogie

Twee jaar later heeft De Craemer zich kennelijk bedacht. …Lire la suite

Nergens beter dan thuis

Twee Vlaamse auteurs, Ann De Craemer en debutante Feline Minne, keren terug naar hun kindertijd, met sterk verschillende resultaten. Mark Cloostermans

In de essaybundelEen bepaald idee van de wereld citeert Alessandro Baricco de Duitse dichter Novalis, meer bepaald diens antwoord op de vraag 'wat volgens hem de zin van zijn kunst was, wat het doel was waar hij op mikte'. Novalis' antwoord: 'Ik ga altijd naar huis, altijd naar het huis van mijn vader.'

De terugkeer naar 'thuis' (lees: kindertijd en jeugdjaren) is ook een bekend gegeven in de Vlaamse literatuur. Het Vlaamse gezinsleven, meestal op het platteland en/of in weinig ontwikkelde milieus, is door tientallen van onze auteurs beschreven, generatie na generatie. Die traditie is weer twee titels rijker geworden:Kwikzilver enMedea en ik.

Herkenbaar

Kwikzilver gaat over Paula Van Hauwaert, de grootmoeder van Ann De Craemer, wier derde roman dit is. Het verhaal begint als Paula naar een bejaardentehuis verhuist, waarna De Craemer teruggaat in de tijd en haar grootmoeders leven, aan de Herder-straat in Tielt, samenvat.

Voor iemand van De Craemers (en mijn)…Lire la suite

In dit autobiografische boek richt de schrijfster (1981) een monument voor haar grootmoeder op. Centraal staat de oude woning van 'mémé', op het platteland, een plek vol herinneringen. Het huis moet echter plaatsmaken voor industriële bedrijvigheid. Grootmoeder verkast naar een serviceflat, waarna ze haar ontvankelijke kleinkind Ann levensverhalen vertelt en liedjes leert. Eenmaal volwassen bedenkt Ann dat tijd net als vrijkomend kwik vloeibaar en ongrijpbaar is. Herinneringen vervagen, maar dat wordt voorkomen als ze in taal worden vastgelegd. Na een wat aanslepend begin wordt de lezer alsnog meegezogen in de herinneringen van Ann aan haar grootmoeder en haar familie, prachtig en met fijnzinnige humor beschreven. De volgorde is niet chronologisch, wat niet tot onduidelijkheid leidt, maar juist de levendigheid ten goede komt. In het bij vlagen ontroerende boek is de woordkeus zowel poëtisch als trefzeker. De taal is doorspekt met Vlaamse, voor Nederlanders soms vreemde woorden en begr…Lire la suite