Livre
Néerlandais

Echte vriendinnen

Ann Brashares (auteur)

Echte vriendinnen

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
In de zomer voordat ze naar highschool gaan, hebben drie hartsvriendinnen hun eigen vakantieplannen en -perikelen. Ama moet op trektocht, Ems ouders gaan scheiden en Romy ontdekt dat ze geen model kan worden. Vanaf ca. 12 jaar.
Sujet
Vriendschap
Titre
Echte vriendinnen
Auteur
Ann Brashares
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
3 willows : the sisterhood grows
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2009
281 p.
ISBN
9789026126789

Commentaires

Ann Brashares is bekend van de 'Spijkerbroek'-cyclus. In Echte vriendinnen bouwt ze verder op het thema van vriendschap onder meisjes. Brashares wil nadrukkelijk de positieve boodschap meegeven dat alles misschien lijkt te veranderen in een tienerleven, maar dat echte vriendschap blijft en een baken vormt in de mist van het opgroeien.

De drie hoofdpersonages zijn al jaren een hechte groep, maar tijdens het voorbije schooljaar zijn er barsten gekomen in hun vriendschap. Wanneer de zomervakantie voor de deur staat, is het duidelijk dat elk meisje haar eigen weg zal gaan. De ambitieuze Ama gaat met een beurs op zomerkamp. Veel zin heeft ze er niet in, want het brengt haar weinig credits op om een plaatsje te kunnen verwerven op een prestigieuze universiteit. Bovendien wil ze niet onderdoen voor haar oudere zus, die een glansrijke schoolcarrière opbouwt. Vervolgens is er de knappe en populaire Em, wiens ouders scheiden na het overlijden van haar oudere broer. Dat doet haar …Lire la suite
De hartsvriendinnen Ama, Romy en Em groeien uit elkaar in de zomer voordat ze naar highschool gaan. De invulling van hun zomervakantie en hun eigen problemen (verliefdheid, scheiding ouders, drankproblemen, wandeltocht, enz.) versterken dat nog eens. Het boek beschrijft de verhalen van de drie meiden in verschillende verhaallijnen. Terugblikken en brieven verbinden deze verhalen, net als de drie wilgjes die ze ooit samen hebben geplant. Veel van de hoofdstukken beginnen met een uitspraak over een wilg en een klein plaatje van tak/blad of bloem. Het verhaal is luchthartig geschreven; herkenbaar woordgebruik en een rustige bladspiegel zorgen dat het verhaal makkelijk leest. Toch blijven de personages niet oppervlakkig; je ziet de meiden groeien in het verhaal, zowel persoonlijk als weer naar elkaar toe. Door hun tegenstrijdige karakters kan vrijwel ieder lezend meisje zich in een van hen herkennen. Vrolijke foto op het voorplat. Van de auteur van '4 vriendinnen, 1 spijkerbroek' dat verf…Lire la suite

À propos de Ann Brashares

Ann Brashares, née le 30 juillet 1967 à Alexandria en Virginie, est une écrivaine américaine d'ouvrages pour la jeunesse. Elle est particulièrement connue pour sa série Quatre Filles et un jean.

Biographie

Après avoir suivi ses études à la Sidwell Friends School à Washington, D.C., elle étudie la philosophie à l'Université Columbia. Elle travaille ensuite chez une éditeur jusqu'à la publication de son premier ouvrage.

Elle vit actuellement à Brooklyn avec son mari Jacob Collins et leurs quatre enfants.

Œuvres

Série Quatre Filles et un jean

  1. Quatre Filles et un jean, Gallimard Jeunesse, 2002 (En lire plus sur Wikipedia