Livre
Néerlandais

Het talibanoffensief

Andy McNab (auteur), Kym Jordan (auteur), Henk Popken (traducteur)
Dave Henley keert met zijn peloton terug uit Afghaans oorlogsgebied. Het wennen aan het dagdagelijkse bestaan thuis verloopt moeizaam. Met een volgende legermissie naar Afghanistan, breekt opnieuw een loodzware tijd aan, zowel voor Daves peloton als voor de echtgenotes, familie en vrienden thuis.
Titre
Het talibanoffensief
Auteur
Andy McNab Kym Jordan
Traducteur
Henk Popken
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Battle lines
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2013
381 p.
ISBN
9789022997338 (paperback)

Commentaires

Het talibanoffensief is een vervolg op het boek dat Andy McNab met coauteur Kym Jordan schreef in 2010, namelijk De Afghanistanmissie. McNab is niet de eerste de beste. Deze Brit, zijn naam is een pseudoniem en hij wenst deze ook niet kenbaar te maken, was soldaat bij de Britse elitetroepen Special Air Service en heeft, na een eerdere missie in Noord-Ierland, deelgenomen aan de Eerste Golfoorlog, waar zijn missie de naam kreeg ‘Bravo Two Zero’. Tijdens deze oorlog werd McNab gevangen genomen. De serie waarmee McNab bekendheid verwierf draaide om de hoofdpersoon Nick Stone, maar de auteur is dus een andere weg ingeslagen sinds De Afghanistanmissie.
Over de oorlogen in het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan zijn reeds heel wat boeken geschreven, maar het specifieke van McNab is wel dat hij ook, en soms vooral, aandacht besteedt aan de situatie van het thuisfront, de ervaringen van de partners van de militairen op missie en hun familie. Zo ook in Het tali…Lire la suite
Als sergeant Dave Henley en zijn mannen terugkeren naar Afghanistan om daar te helpen bij het vernielen van de papaveroogst, betekent dat voor hun vrouwen thuis bij gebrek aan goede communicatie weer in spanning afwachten. De vrouw van Dave neemt een baan aan bij een gescheiden gepensioneerde generaal en dat wordt haar niet in dank afgenomen door de andere vrouwen. Zelfs in Afghanistan bereiken Dave de roddels over haar vermeende ontrouw. Centraal in de militaire actiethrillers van McNab staat altijd een operatie in het buitenland; maar in dit deel lijkt dat bijzaak naast de uitgebreid vertelde sociale verwikkelingen van de thuiszittende vrouwen. En hoewel er niets mis is met aandacht voor dit fenomeen, zet het de doelgroep die toch zit te wachten op actie en spanning op het verkeerde been. Die actie komt wel, maar is minimaal en verloopt voorspelbaar. Het taalgebruik is niet moeilijk en erg stoer. Zelfstandig te lezen vervolg op 'De Afghanistan-missie'*. Kleine druk.

À propos de Andy McNab

Steven Billy Mitchell, connu sous le pseudonyme d'Andy McNab, est un ancien militaire et un romancier britannique, né le 28 décembre 1959 à Londres.

Biographie

Andy McNab a été abandonné à sa naissance à l'entrée du Guy's Hospital, à Southwark. Jeune, il a des résultats scolaires médiocres et commet quelques délits. C'est à 16 ans, après être sorti de prison, qu'il décide d'entrer dans l'armée britannique.

Carrière militaire

Après avoir tenté en vain de devenir pilote, il est soldat dans le Royal Green Jackets. De fin 1977 à 1979, il est en poste en Irlande du Nord, au sud du Comté d'Armagh ; il est promu caporal pendant cette période.

En 1983 il échoue à l'entrée dans le SAS. Il le retente en 1984 et cette fois est accepté. Mc…En lire plus sur Wikipedia