Livre
Néerlandais

Het midden van de wereld

Het midden van de wereld

Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Een 17-jarige jongen en zijn tweelingzus wonen met hun excentrieke moeder in een oude villa in een kleine Duitse stad; hij wordt krankzinnig verliefd op een hardloper met wie iedereen dweept. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Het midden van de wereld
Auteur
Andreas Steinhöfel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Mitte der Welt
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
399 p.
ISBN
90-5637-725-6 9789056377250

Commentaires

Van de veelzijdige Duitse jeugdauteur Andreas Steinhöfel (geb. 1962) werd tot voor kort één boek vertaald naar het Nederlands: het grappige griezelverhaal O patria mia (La Rivière, 1998). Lemniscaat bracht eind 2005 twee titels uit, zijn grote verkoopssucces Het midden van de wereld (oorspr. 1998) en Midden in de winternacht (oorspr. 1995), een grappig kerstverhaal voor jongere lezers.

Het midden van de wereld is een ontwikkelingsroman die zich afspeelt in een mysterieus landhuis, bewoond door een ongewoon gezin dat nogal wat geheimen onbesproken laat. Klinkt vertrouwd? Steinhöfel heeft niet de origineelste setting en structuur gekozen voor zijn roman. Hoewel het een wrang verhaal is, met harde confrontaties, geweld en zelfs moord, heeft het boek toch iets van een 'gezellige' familieroman, omwille van die vertrouwde elementen. Er zit in dit boek een verontrustende spanning tussen inhoud en structuur.

Phil, het hoofdpersonage en de ik-verteller…Lire la suite
De 17-jarige naar zijn identiteit zoekende Phil woont met zijn excentrieke Amerikaanse moeder en tweelingzus Dianne in een kasteel in Zuid-Duitsland. Hij heeft veel behoefte aan een vaderfiguur, maar zijn egocentrische moeder wil niet praten over zijn vader. Steeds bewuster van zijn homoseksuele gevoelens wordt hij verliefd op klasgenoot Nicholas. Ze krijgen een relatie die voor Phil veel meer betekent dan voor hem, dus als Phil zijn beste vriendin ziet vrijen met Nicholas, stort zijn wereld in. Nicholas bevestigt dat hij niet van Phil houdt, waarna hij wordt beschoten door een medescholier en hersendood raakt. Phil besluit met een oude vriend mee te gaan naar de VS en er zijn vader te zoeken. De Duitse kinder- en jeugdboekenauteur studeerde Engels en Amerikanistiek. Dit is zijn eerste jongerenroman, die veelgeprezen is. Voor jongeren vanaf 15 jaar, maar ook twintigers, een prachtige ontwikkelingsroman, die zowel sprookjesachtig als verrassend realistisch en invoelend Phils zoektocht …Lire la suite

Het midden van de wereld

Uit het aantal trefwoorden valt af te leiden dat dit een ontwikkelingsroman is. Phil en zijn tweelingzus Dianne worden geboren ergens in een ijskoud Zuid-Duitsland. Hun moeder Glass was hoogzwanger gevlucht vanuit Amerika naar haar zus die in Duitsland in een vervallen villa buiten de stad woont. Vanaf hun geboorte zit het leven de tweeling niet echt mee. Bovenop het feit dat ze geen vader hebben, is hun tante enkele dagen voor hun geboorte, tegelijk ook hun aankomst, verongelukt. Een advocate, Tereza, ontfermt zich over de jonge moeder en de kinderen. Zij zal een vriendin voor het leven worden. Tot zover de proloog. In het drie delen tellende boek vertelt de 17-jarige Phil in een verhaal met veel flashbacks, niet alleen hoe hun leven verder ging maar ook hoe hij, niet zonder moeite leerde erkennen en aanvaarden dat hij homo is. Zijn moeder Glass weigert iets te vertellen over hun vader. Phil is echter wanhopig op zoek naar zijn vader. Zijn moeder houdt er wisselende partners op na en…Lire la suite

À propos de Andreas Steinhöfel

CC BY 2.0 - Image by Blaues Sofa from Berlin, Deutschland

Andreas Steinhöfel, né le 14 janvier 1962 à Battenberg (Hesse), est un auteur allemand de livres pour enfants et pour jeunes adultes, également traducteur.

Biographie

Andreas Steinhöfel grandit avec es deux frères dans la petite ville de Biedenkopf, au centre de la Hesse. Il commence des études de biologie et d'anglais avant de s'orienter dans les études des médias à l'université de Marburg. Après avoir obtenu son diplôme en 1991, son premier livre Dirk und ich (de) est publié.

Un de ses livres les plus réputés est Paul Vier und die Schröders (1992), devenu l'une des lectures standard dans les écoles allemandes. L'adaptation cinématographique du livre a remporté le Deutscher KinderfilmpreisEn lire plus sur Wikipedia