Livre
Néerlandais

Konijntjesbrood

André Sollie (auteur)

Konijntjesbrood

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Een koning en koningin verwachten hun eerste kindje. De koningin wil graag een wit konijntje, de koning wil een eekhoorntje. Een boekje over verlangen naar het onmogelijke. De tekst is op rijm.
Titre
Konijntjesbrood
Auteur
André Sollie
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2011
[32] p. : ill.
ISBN
9789045112046 (hardback)

Commentaires

Kunstzinnig uitgevoerd prentenboek met een sprookjesachtig, wensvervullend verhaal dat deels een realistisch gegeven heeft. In de nacht voordat de nakomeling van het (menselijke) koningspaar geboren zal worden maken de koning en de koningin ruzie in het paleis. De koningin wil graag een wit konijntje, lief en zacht (een meisje), de koning is ervan overtuigd dat het een eekhoorn met een rode staart (een jongen) zal worden. Al mokkend geven ze uiteindelijk toe dat de ander z’n zin zal krijgen. Maar als de zon gaat opkomen klinkt er gehuil en gelach uit de kamer van de koningin en kijken ze samen hun nieuwe geluk in de ogen. In de korte tekst op de linkerpagina’s is steeds een vierregelig gedichtje opgenomen (met verschillende rijmschema's), dat afwisselend in het hoofd van de koning of van de koningin wordt gedacht. De illlustraties op de rechterpagina’s zijn geschilderde collages met een grote diversiteit aan soorten papier en inzetjes van foto’s, gravures van bijv. een konijn, reprodu…Lire la suite

Konijntjesbrood

Een koning en koningin verwachten hun eerste kind. Zij hoopt op een wit konijntje, hij op een eekhoorn met een rode staart. Gezien beiden niet willen toegeven, loopt de discussie hoog op. De koning gooit afwisselend zijn gevoel van teleurstelling en zijn macht in de strijd. Maar zoekt ook tedere toenadering. De koningin huilt en roept. En beiden wijzen ze de andere op de nadelige consequenties van zijn of haar keuze. De strijd blijft onbeslist, en bij de ontknoping krijgen ze allebei hun zin.
Naar analogie met 'eekhoorntjesbrood' verzint André Sollie 'konijntjesbrood', de zgn. boletus cuniculus en illustreert dit als een paddenstoel met twee lange oren. Voor het verhaal start, stelt hij dit voor als een item uit een encyclopedie: “grote eetbare paddenstoel met bruine hoed, die in loof- en dennenbossen groeit en voor een aantal kleine zoogdieren tot voedsel dient”. Het zet meteen de toon voor het surrealisme en de humor in het boek.
De tekst is niet evident voor een kleuter…Lire la suite

À propos de André Sollie

André Sollie, né le 7 juillet 1947 à Malines (Belgique), est un auteur et illustrateur belge d'expression flamande. Il est auteur de livres et de recueils de poésie pour enfants et jeunes.

Biographie

Publications

 • Soms, dan heb ik flink de pest in (Manteau, 1986)
 • Zeg maar niks (pz, Houtekiet, 1991)
 • Het ijzelt in juni (Querido, 1997 / Boekenwelp)
 • En alles is echt waar (De Eenhoorn, 2000)
 • De stille kamer (amerika, 2000)
 • Wachten op matroos (Querido, 2000)
 • De bus naar Hawaii (Querido, 2003)
 • De grote reis van kleine Emma (De Eenhoorn, 2003)
 • Een jongen groeit (Uitgeverij P, 2004)
 • Dubbel Doortje (Querido, 2004)
 • Nooit gaat dit over (…En lire plus sur Wikipedia