Livre
Néerlandais

Een verhaal van liefde en duisternis

Amos Oz (auteur)

Een verhaal van liefde en duisternis

Titre
Een verhaal van liefde en duisternis
Auteur
Amos Oz
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Sipoer al ahava wechosjech
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
646 p.
ISBN
90-234-1775-5 90-234-2210-4 9789023422105

Commentaires

Recensenten -- of zoals Amos Oz hen in zijn pas verschenen Een verhaal van liefde en duisternis betitelt : "het vuurpeloton" -- moeten in hun teksten enige terughoudendheid betrachten. Maar al te vaak valt ergens op het omslag of de flap van een boek de omschrijving "onversneden meesterwerk" of iets van dergelijke strekking, vaak met de vermelding van een gezaghebbende buitenlandse bron. Dat wil naderhand wel eens tegenvallen (als het dan nog niet op een eerder verschenen boek van de schrijver slaat). De met prijzen overstelpte Oz wordt in zijn laatste boek "een duizelingwekkende genialiteit" toegeschreven en zijn boek is "magistraal". En het mooiste is nog wel dat je het daar zonder meer mee eens kunt zijn. In geen jaren heb ik zoiets moois gelezen.

Een verhaal van liefde en duisternis is autobiografisch, maar geen autobiografie, wel een roman, die het leven van Oz' joodse ouders, de grootouders en de familie, allemaal uit de Europese intelligentsia, uitbeeldt, m…Lire la suite
Amos Oz rekent in deze roman, een mengeling van herinnering, overlevering en verbeelding, af met de zelfmoord van zijn moeder die hem toen hij 12 jaar was verliet. Het is de geschiedenis van zijn (groot)ouders, geassimileerde Oosteuropese joden, verdwaald in hun nieuwe vaderland. Het is ook de geschiedenis van Israël. Maar bovenal is dit het verhaal van Oz zelf, opgegroeid in een huis vol boeken, komend uit een intellectueel milieu, daarmee brekend om in een kibboets te gaan werken. En het is het omsluierde verhaal van zijn moeders zelfmoord. Ingetogen verteld, zonder pathos. In deze roman zijn veel verwijzingen naar andere werken van Oz. Het geheel is rijk aan stijl, rijk aan verhalen en zal zeer vele lezers weten te boeien. Kleine druk.

À propos de Amos Oz

Amos Oz (hébreu : עמוס עוז), nom de plume d'Amos Klausner, né à Jérusalem le 4 mai 1939 et mort le 28 décembre 2018 à Tel Aviv, est un poète, romancier et essayiste israélien.

Il est professeur de littérature à l'université Ben Gourion de Beer-Sheva. Amos Oz est le cofondateur du mouvement La Paix maintenant et un fervent partisan de la solution d'un double État au conflit israélo-palestinien.

Biographie

Amos Oz est né à Jérusalem où il grandit rue Amos dans le quartier de Kerem Avraham. Il est le fils unique de Yehuda Arieh Klausner et Fania Mussman, des immigrants sionistes d'Europe de l'Est fuyant l’antisémitisme grandissant. Son père avait étudié l'histoire et la littérature à Vilnius. Ses parents…En lire plus sur Wikipedia