Livre
Néerlandais

De misdaad van graaf Neville

Amélie Nothomb (auteur), Marijke Arijs (traducteur)
Een berooide edelman dreigt op een tuinfeest, georganiseerd voor zijn dochter, een moord te plegen.
Sujet
Adel, Moorden
Titre
De misdaad van graaf Neville
Auteur
Amélie Nothomb
Traducteur
Marijke Arijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le crime du comte Neville
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2016
111 p.
ISBN
9789401605328 (hardback)

Commentaires

Noblesse oblige

Amélie Nothomb heeft weer een boekje klaar. Deze keer keert ze terug naar haar geboorteland België, met een kindermoord in de adel. 

In Groot-Brittannië zijn blauw bloed en literatuur nauw verweven. Hele bibliotheken kan je vullen met de Engelse obsessie voor lords, ladies, salons vol vergane glorie en tea parties op de gazons van eerbiedwaardige landhuizen. Evelyn Waugh, Jane Austen en Oscar Wilde wisten er wel raad mee.

In België liep het niet zo'n vaart. Boeren en burgers trokken onze schrijvers meer aan dan blauw bloed. Misschien is de adel hier te kleurloos of te katholiek. Misschien leeft hij volgens het motto 'Pour vivre heureux, vivons cachés'. Veilig verscholen achter slotgrachten en alarmsystemen is het leven zoveel aangenamer.

Toch hebben we alvast één schrijfster met blauw bloed die het niet erg vindt in de kijker te lopen. Amélie Nothomb (49) is jonkvrouw van geboorte en sinds 2015 barones bij gratie van haar literaire verwezenlijkingen. Zoveel noblesse, daar moest een roman van komen. En al helemaal als je gewoontegetrouw één roman per jaa…Lire la suite

Geborgen als hij is in de adellijke levensstijl, het van generatie op generatie doorgegeven keurslijf van eer en plicht, regelt graaf Henri Neville zijn bestaan met flair en fleur, zoals de Frans-Belgische schrijfster (1967), gevoed vanuit haar eigen aristocratische genen, met milde ironie invult. Maar de tijden veranderen, en snel! De jaarlijkse garden-party eist zijn aandacht op, maar wegens financiële problemen is hij ook gedwongen het voorouderlijk kasteel te verkopen, maakt hij zich zorgen over de matheid van zijn jongste dochter Sérieuse en worstelt hij met de voorspelling van een waarzegster dat hij op de party een moord zal plegen. Slapeloze nachten zijn het gevolg. Met verve en vernuft weet Nothomb al deze verhaallijnen te vervlechten, de ethische discussies tussen vader en dochter te laten uitmonden in zwart perspectief om dan toch nog een magische draai te vinden en al dat fatalisme kluchtig om te toveren tot een paradijselijke toekomst. Zo speelt deze inkijk in de schijn e…Lire la suite

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb (/ameli nɔtɔ̃b/), nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, est une romancière belge d'expression française née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale).

Auteur prolifique, elle publie un ouvrage par an depuis s…En lire plus sur Wikipedia