Livre
Néerlandais

De hongerheldin

Amélie Nothomb (auteur)
Autobiografisch getint relaas over een opgroeiend meisje met een complexe persoonlijkheid en een niet te stillen honger naar zoetigheid en alcohol.
Titre
De hongerheldin
Auteur
Amélie Nothomb
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Biographie de la faim
Éditeur
Antwerpen: Manteau /De Bezige Bij, 2005
206 p.
ISBN
90-7668-230-5

Commentaires

Natuurlijk kun je, moet je deze analyse van de honger - de honger naar zoet, naar liefde, naar schoonheid, naar het leven, maar ook de vernederende honger - lezen als een autobiografie. Natuurlijk besef je dat de schrijfster (1967) zichzelf vanuit afstandelijk perspectief een door contrasterende omstandigheden geregisseerde ontwikkeling aanmeet. Maar even natuurlijk ben je al snel gewonnen voor de wijsneuzige observaties en pregnante ervaringen van dat hedonistische, geobsedeerde diplomatendochtertje. Inderdaad, niets mis met de gekozen constructie: een geografische route van Japan (goddelijke kleuterjaren), via China (dorre schooltijd) en New York (dweepzieke vriendschappen) naar het "gigantische crepeerhok" dat Bangladesh is (ontwrichtende puberteit in een ontwricht land) en België (studie en schrijverschap), die een afspiegeling is van haar zowel geestelijke als lichamelijke worstelingen en overwinningen. Een overtuigende revanche op enkele zwakke voorgaande romans. Duidelijke druk.

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb /ameli nɔtɔ̃b/, est le nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, une romancière belge d'expression française. Elle est née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale).

Auteur prolifique, elle publie un ouvrage par …En lire plus sur Wikipedia