Livre
Néerlandais

Dagboek van Zwaluw

Amélie Nothomb (auteur)
Op zoek naar intense sensaties na de dramatische breuk met zijn geliefde begint een mannelijke dertiger een loopbaan als huurmoordenaar.
Sujet
Liefde
Titre
Dagboek van Zwaluw
Auteur
Amélie Nothomb
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Journal d'Hirondelle
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2007
125 p.
ISBN
9789022321508

Commentaires

Ondanks haar jonge leeftijd is Amélie Nothomb (1967) al aan haar 15e roman toe. Nothomb werkt in een moordend tempo aan haar steeds coherenter wordende oeuvre en bouwde ondertussen wereldwijd een ruime en trouwe lezersschare op. Elk jaar verschijnt aan het einde van de zomer een nieuw roman in Frankrijk. Ook een aantal verfilmingen van haar romans zijn gepland. Toch is het niet helemaal rozengeur en maneschijn in mondo Nothomb. Haar vorige roman werd door de Franse critici voor het eerst minder goed ontvangen en ze werd als effectenjager en moralist gebrandmerkt. Deze kritiek was enigszins gratuit. Het ging immers om een satire op de reality-tv, waarbij de schrijfster in haar gekende stijl het burleske en groteske niet schuwde. Niettemin werd haar nieuwste roman toch als een kans op rehabilitatie beschouwd.

In Dagboek van Zwaluw (in een prima vertaling van Marijke Arijs) bespeelt ze opnieuw haar vertrouwde thema's. Protagonist en ik-verteller is Urbain, een dertigjarig…Lire la suite
Ook in deze korte roman toont Nothomb haar scherpzinnige humor en haar voorliefde voor merkwaardige personages en bizarre gebeurtenissen. Een jonge man, gevoelloos geworden na een verbroken relatie, maakt furore als huurmoordenaar. Met plezier en zonder enige wroeging gaat hij te werk, totdat hij het dagboek leest van een van zijn slachtoffers, een 18-jarig meisje, en verliefd wordt. Het betekent zijn ondergang. Met vaart verteld verhaal vol ongewone wendingen, hilarische taferelen en grimmige grappen. De bijzondere manier van denken van de ik-figuur en zijn absurde redeneringen zijn origineel en vermakelijk verwoord. Duidelijke druk.

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb (/ameli nɔtɔ̃b/), nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, est une romancière belge d'expression française. Elle est née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale).

Auteur prolifique, elle publie un ouvrage par a…En lire plus sur Wikipedia