Livre
Néerlandais

In de wacht : roman

Alfred Birney (auteur)

In de wacht : roman

Genre:
Terwijl hij na een hartaanval in het ziekenhuis ligt, komen bij een man van Indisch-Nederlandse afkomst herinneringen op aan zijn familie en jeugd en fulmineert hij tegen van alles en nog wat in de huidige multiculturele samenleving.
Titre
In de wacht : roman
Auteur
Alfred Birney 1951-
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: De Geus, © 2020
317 p.
ISBN
9789044543384 (paperback)

Commentaires

Zeiken over alles en nog wat

Alfred Birney verwerkte zijn ziekenhuiservaringen tot een roman die evolueert van gefoeter tot een ontroerende liefdesbetuiging.

Met De tolk van Java schreef Alfred Birney zich naar de top van de Nederlandse literatuur. Voor die tijd kon hij van zijn boeken onmogelijk leven en scharrelde hij als gitaarleraar de kost bij elkaar. Een paar maanden nadat hij de ­Libris Literatuurprijs 2017 won, belandde Birney met een hartinfarct in het ziekenhuis. In 2006 had hij al eens een hartaanval gekregen. Met In de wacht, gebaseerd op zijn ziekenhuiservaringen, laat hij zijn alter ego Alan ­Noland - gitaarleraar, geen schrijver - hetzelfde doormaken.

Noland is een enorme mopperaar, boos op de maatschappij en iedereen daarin, en de eerste helft van de roman valt dan ook in de categorie 'superieur gefoeter'. Terwijl hij wacht op een hartoperatie schotelt hij ons met reuzenstappen ('voor het gemak sla ik nu wat eeuwen over') de wereldgeschiedenis voor en brengt weinig overtuigende denkbeelden over de huidige tijd te berde. Vermoeiend voor de lezer, maar wel goed geschreven. ­Noland is van de hippiegenerat…Lire la suite

De zestiger Alan Noland, een ‘Indo’ met Chinees, Indisch, Schots en Nederlands bloed in de aderen en het alter ego van Birney, ligt na een hartaanval ‘in de wacht’ in een Haags ziekenhuis omdat zijn cardioloog op vakantie is. De gedwongen passiviteit roept een stroom van herinneringen en tirades op. Herinneringen aan zijn gewelddadige vader (die centraal staat in het met de Libris-prijs bekroonde ‘De tolk van Java’), zijn moeder die maar niet op bezoek komt, zijn tweelingbroer Phil en zijn ex-vrouw Tara, moeder van zijn van het label ‘Asperger’ voorziene zoon Stevie, voor wie hij niet de vader is geweest die hij had willen zijn. Tirades over de gang van zaken in het ziekenhuis, de multiculturele samenleving (Noland ‘etnisch profileert’ er op los), de farmaceutische industrie, de domheid van mensen en wat al niet meer. Daar ligt ook het probleem van dit autobiografische boek: het is een weinig subtiele klaagzang waarin zonder veel stilistische brille op dezelfde aambeelden gehamerd wor…Lire la suite

Boos in het ziekenhuis

Na Brouwers komt nu ook Alfred Birney met monoloog van een foeterende, zieke zestiger.

Het lijkt wel een nieuw genre, de zorgroman. De opvolger van de dementie- of alzheimerroman die tot voor kort onze ouderdom in beeld trachtte te brengen. Vanuit ziekenhuizen en zorginstituten roepen en foeteren de patiënten en bejaarden ons toe. En dat alles dateert nog van voor de coronacrisis, dus wie weet wat ons de komende tijd nog te wachten staat.

De zorgroman is niet alleen sociologisch interessant met z'n kijkje in een redelijk onbekende wereld maar ook literair: het levert een nieuw soort scheldliteratuur op. In het voetspoor van de succesvolle verhalen van Hendrik Groen schreven Erik Nieuwenhuis met 'Niemand vertelt je hier ooit wat' en Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken' zulke romans, waarin de hoofdpersonen min of meer tegen hun zin, dus boos en gefrustreerd, vastgehouden worden in zorginstituten.

Alfred Birney, nog maar onlangs doorgebroken met zijn bekroonde roman 'De tolk van Java' (goed voor de Libris Literatuurprijs en de Henriëtte R…Lire la suite