Titre
Borgman / scen. en regie Alex van Warmerdam
Directeur
Alex Van Warmerdam
Compositeur
Vincent Van Warmerdam 1956-
Acteur
Jan Bijvoet Hadewych Minis Jeroen Perceval
Langue
Néerlandais
Éditeur
Twin Pics, [2014]
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2013
Durée
108 min.
Note
Taalkeuze: Nederlands, Frans Ondertiteling: gedeeltelijk Nederlands, Frans, Engels
EAN
5414939579912
mooov

Commentaires

Drama uit 2013 van Alex van Warmerdam (De jurk; De laatste dagen van Emma Blank) met in de hoofdrollen Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval. Het is een psychologische thriller die lijkt op een boosaardig sprookje: een gezin in een villawijk raakt langzamerhand in de ban van een geheimzinnige vreemdeling en zijn helpers. Alle recensenten zijn positief. Gerhard Busch (Cinema.nl) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) De precieze invulling van de plot is overigens van ondergeschikt belang. De lol van Borgman zit hem niet zozeer in wat, maar hoe er wordt verteld. De film zit vol visuele vondsten en is net als Van Warmerdams vorige zeven films weer even droogkomisch, vilein en vervreemdend. (...)' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 29-8-'13) ziet 'humor met een gitzwart randje' en 'Van Warmerdam op zijn best'. De film was geselecteerd voor de competitie om de Gouden Palm in Cannes en won in Nederland drie Gouden Kalveren: Beste actrice, Beste scenario en Beste film.

À propos de Alex Van Warmerdam

Alex van Warmerdam est un réalisateur, peintre, scénariste, acteur et romancier néerlandais né le 14 août 1952 à Haarlem aux Pays-Bas.

Biographie

À l'âge de 5, 6 ans il souhaite devenir artiste peintre. En 1974, il sort diplômé de l'Académie Rietveld d'Amsterdam en graphisme et peinture, il s'oriente pourtant rapidement vers le théâtre.

Il écrit d'abord deux scénarios de courts-métrages pour la troupe Hauser Orkater. En 1979, ils se font connaitre avec Regarder les hommes tomber (Zie de Mannen vallen), en 1980, ils sont d'ailleurs sacrés meilleur spectacle étranger à Paris. À partir de 1980, il met en scène onze pièces de théâtre avec la compagnie de comédiens et de musiciens Le chien mexicain (De mexicaans hond) dont "Les frères", "Granit", "La loi de Huismans".

En 1986, il sort son premier long-métrage…En lire plus sur Wikipedia