Livre
Néerlandais
Tijdens een opstand van de Kozakken in de 18de eeuw tegen het bewind van Catherina de Grote redt een officier de dochter van zijn commandant uit handen van een rebellenofficier.
Titre
De kapiteinsdochter / Alexandr Poesjkin ; vertaling en toelichting Hans Boland
Auteur
Aleksandr S. Poesjkin
Traducteur
Hans Boland
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Titre original
Kapitanskaja dotsjka
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
160 p.
ISBN
9789025311919 (hardback)

Commentaires

Opstand in de steppe

Klassiek Alexandr Poesjkin blijft voor de Russen de aartsvader van de literatuur. Met De kapiteinsdochter wees hij de weg voor de schrijvers die na hem kwamen. 

Sant in eigen land: sommige schrijvers zijn dat. Halfgoden die door de elite én het volk vereerd worden, die verzen schreven die iedereen kent, die van generatie op generatie gekoesterd worden. Engeland heeft Shakespeare, Duitsland Goethe, Rusland Poesjkin.

Alexandr Poesjkin (1799-1837) is in Rusland de verpersoonlijking van De Dichter, de aartsvader van de Russische literatuur. 'Het is moeilijk om Poesjkin uit te leggen aan iemand die hem niet kent', schreef de dichter Daniil Charms. 'Napoleon is niet zo groot als Poesjkin. Vergeleken bij hem zijn de meeste mensen kleine kinderen.'

Poesjkin was een kind van de verlichting, een bewonderaar van Voltaire. Zijn uitzonderlijk talent werd al in de schoolbanken erkend. Als jongeling was hij libertijns genoeg om een 'Ode aan de Vrijheid' te schrijven en daarvoor eventjes verbannen te worden. En hij was aantrekkelijk genoeg om een icoon te worden. Zijn portretten tonen een donkere huid, krullend haar en bakkebaarden.…Lire la suite

Aleksander Poesjkin (1799-1937) is vooral bekend geworden als dichter (Ruslands grootste dichter), maar hij heeft ook prachtig proza geschreven in een volmaakte, heldere stijl, die absoluut niet ouderwets is. De kort na zijn dood gepubliceerde roman 'De kapiteinsdochter' speelt zich af in de achttiende eeuw toen, tijdens de regering van Catherina de Grote, de kozakken onder leiding van Jemeljan Poegatsjov in opstand kwamen tegen haar bewind. De verteller en hoofdpersoon van het verhaal is een jonge officier, Pjotr Grinjov, die wordt gelegerd in een stadje dat door de rebellen wordt bedreigd en ingenomen. Omdat hij Poegatsjov eerder een dienst had bewezen wordt hij niet, zoals de commandant van het stadje, door de opstandelingen gedood. Hij is inmiddels verliefd geworden op de dochter van zijn commandant en redt haar na veel verwikkelingen uit de handen van een officier die in tegenstelling tot Grinjov wel naar de rebellen is overgelopen. Een korte, maar buitengewoon goed geschreven en…Lire la suite

À propos de Aleksandr S. Poesjkin

Alexandre Sergueïevitch Pouchkine (en russe : Александр Сергеевич Пушкин, /ɐlʲɪˈksandr sʲɪˈrɡʲejɪvʲɪtɕ ˈpuʂkʲɪn/ ) est un poète, dramaturge et romancier russe né à Moscou le 26 mai 1799 (6 juin 1799 dans le calendrier grégorien) et mort à Saint-Pétersbourg le 29 janvier 1837 (10 février 1837 dans le calendrier grégorien).

Origines familiales

Pouchkine est né à Moscou dans une famille de la noblesse russe relativement aisée, férue d'art et de littérature, où l'on parle le français. À dix ans, il lit Voltaire et La Fontaine dans le texte.

Par sa mère, Nadejda Ossipovna Pouchkina (1775-1836), une des beautés…En lire plus sur Wikipedia