Uit liefde doet Ricardo alles om het zijn vrouw Emilia naar de zin te maken. Haar liefde voor hem slaat echter om in minachting. Na Emilia's dood probeert Ricardo te achterhalen wat daarvoor de reden was.
Sujet
Huwelijk
Titre
De minachting
Auteur
Alberto Moravia
Traducteur
Marieke Van Laake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il disprezzo
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2011
254 p.
ISBN
9789028424395 (paperback)

Commentaires

Jean-Luc Godard verfilmde De minachting van de Italiaan Alberto Moravia in 1963. Het is een van de beroemdste romanverfilmingen uit de twintigste eeuw, met Brigitte Bardot in de hoofdrol. En het is ook een film — elliptisch, gelaagd, ironisch — die de roman uit 1954 nodig heeft om begrepen te worden. Het verhaal is nochtans even eenvoudig als eeuwenoud. Nick Cave heeft er over gezongen, als een van de velen: ‘I travelled this world around / for an answer that refused to be found / I don’t know why and I don’t know how / But she’s nobody’s baby now.’ Ook in De minachting trekt een vrouw haar liefde terug — op een dusdanig onverwachte en radicale manier dat de man, de verteller van het boek, niet anders kan dan zich geminacht voelen. ‘Dit verhaal’, zegt hij op de expliciete manier die dit boek en het oeuvre van Moravia kenmerkt, ‘wil het relaas zijn van hoe Emilia enkele gebreken van mij ontdekte of meende te ontdekken, een oordeel over mij velde en als gevolg daarvan ophi…Lire la suite
Alberto Moravia (pseudoniem van Alberto Pincherle, Rome 1907-1990) was journalist en in zijn tijd een van de belangrijkste Italiaanse romanschrijvers. Verschillende van zijn romans zijn verfilmd, waaronder De Minachting (Il Disprezzo, 1954) door Jean Luc Godard (Le Mépris, 1963). Dit boek gaat over een huwelijk waarin de liefde van de vrouw voor haar man verdwenen is, zonder duidelijke aanleiding. Zelfs minacht ze haar man. Het verhaal bestaat voor het grootste deel uit het weergeven van de overpeinzingen en gedachtegangen van de man, die dit maar niet kan begrijpen en probeert achter de oorzaak te komen. Het echte thema van deze roman is existentiële eenzaamheid en de onmacht daar uit te komen. Moravia behandelt dit thema met knappe, vlijmscherpe analyses en rake beschrijvingen. Moravia's romans behoren tot de klassiekers van de 20e-eeuwse Italiaanse vertelkunst. De vertaling geeft de sfeer van de roman mooi weer, in vlekkeloos Nederlands. Normale druk.

À propos de Alberto Moravia

CC BY-SA 4.0 - Image by Paolo Monti

Alberto Moravia, nom de plume d'Alberto Pincherle, est un écrivain italien du XXe siècle, né à Rome le 28 novembre 1907 et mort le 26 septembre 1990 dans la même ville.

Biographie

Alberto Moravia naît d'un père, architecte d'origine vénitienne et de confession juive, et d'une mère catholique d'origine dalmate dans une famille de quatre enfants.

Une tuberculose osseuse l'empêche de finir ses études et l'immobilise pendant huit années l'obligeant à séjourner dans des sanatoriums durant deux ans. Cela lui laissera de profondes séquelles. Durant cette période, il lit Shakespeare, Molière, Goldoni, Marcel Proust, Arthur Rimbaud, Dostoïevski.

Il …En lire plus sur Wikipedia