DVD
Néerlandais

Pettson en Findus : de katonaut

Albert Hanan Kaminski (directeur), Torbjörn Jansson (directeur), Sven Nordqvist (antécédent bibliographique)
Titre
Pettson en Findus : de katonaut
Directeur
Albert Hanan Kaminski Torbjörn Jansson
Antécédent bibliographique
Sven Nordqvist
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2003?
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2000
Durée
95 min.
Note
Nederlands gesproken
ISBN
9789020953565

Commentaires

Zweden is van oudsher een land waar grote mensen blijk geven van een aangenaam inzicht in kleine mensen: talloze auteurs leveren al jarenlang gedegen klassiekers voor kinderen, die nooit moraliserend of betuttelend zijn. In de lijn van deze traditie kunnen we ook Pettson en Findus scharen, een ietwat bizar tweetal (te weten een oudere man en zijn kat) die op het Zweedse platteland eenvoudige, doch ingenieuze avonturen beleven. Pettson en Findus waren al bekend van een hele reeks cd-roms en sinds een aantal jaren circuleren hun films in de cinema, en nu is de tweede film 'Pettson en Findus - de katonaut' op dvd verschenen. Het verhaal is eenvoudig. Findus droomt ervan om een ruimtereis te maken en doet verwoede pogingen om dit allemaal te bereiken, wat meewarig bekeken door Findus die zijn huisgenoot uiteindelijk de reis van zijn leven zal bezorgen. De sfeer van het verhaal en de tekeningen is rustig en gemoedelijk, de kalme Pettson wordt heerlijk opgejut door de soms hilarisch grappig…Lire la suite
Zweedse tekenfilm van Torbjorn Jansson en de Israelische regisseur Albert Hanan Kaminski die in de Nederlandse bioscopen is uitgebracht onder de titel: Brief aan de koning. Het geheel is gebaseerd op vier afleveringen uit de Zweedse televisieserie. In het begin van de film krijgt het bewust alleenwonende keuterboertje Pettson een jong katje dat hij Findus noemt. Findus blijkt een ondernemende kat en samen beleven ze allerlei avonturen. Als Findus de opdracht krijgt om te helpen het huis schoon te maken, schrijft hij een brief naar de koning waarin hij hem vraagt of katten moeten poetsen. Terwijl ze op antwoord wachten, gaan ze uit kamperen, maakt Findus een ruimtereis, komt de pluimveehatende broer van Pettson op visite en bezoeken ze het circus. Jann Ruyters (Trouw 29-11-'01) vindt de Nederlandse stemmen zeer aangenaam. En André Waardenburg (NRC 28-11-01) schrijft: 'De film is verfrissend in z'n gebrek aan moralisme.' Het verhaal is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijver Sve…Lire la suite

À propos de Albert Hanan Kaminski

Hanan (Albert) Kaminsky est un réalisateur de dessins animés israélien né le 28 août 1950 à Uccle (Bruxelles) en Belgique. Il dirige le studio Cinemon à Budapest (Hongrie) où sont produites de nombreuses coproductions franco-israéliennes.

Biographie

Hanan Kaminsky est né en 1950 à Uccle (Belgique), dans une famille juive. Il vit actuellement à Tel Aviv, mais a conservé un domicile à Uccle.

À vingt ans, il émigre seul en Israël, dans le but de devenir agriculteur dans un kibboutz. Mais Hanan Kaminsky s'oriente plutôt vers des études à l'École des beaux-arts Bezalel à Jérusalem.

Après l'obtention de son diplôme, Kaminsky réalise des courts métrages d'animation pour enfants à la télévision israélienne. Il devient directeur d'un studio à Budapest en Hongrie (Cinemon).

De 1991 à 1995, il réalise son premier long…En lire plus sur Wikipedia