Livre
Néerlandais

De automobielclub van Caïro

Alaa Al Aswani (auteur), Djûke Poppinga (traducteur)
De vader van een gezin in Cairo heeft al zijn geld verloren en gaat als bediende in de Automobielclub werken, die in 1924 is opgericht, naar Engels voorbeeld.
Titre
De automobielclub van Caïro
Auteur
Alaa Al Aswani
Traducteur
Djûke Poppinga
Langue
Néerlandais
Langue originale
Arabe
Titre original
Nâdî al-sayyârât
Éditeur
Breda: De Geus, 2016
540 p. : ill.
ISBN
9789044516098 (paperback)

Commentaires

'Een revolutie is geen voetbalmatch'

Egyptes beroemdste schrijver, Alaa al Aswani, dissecteert in zijn nieuwe roman, De automobielclub van Caïro, de relatie met het Westen en de valkuilen van de macht. 'We achten elkaar ten onrechte collectief schuldig.'

Tandarts en schrijver Alaa al Aswani (58) is een superster in de Arabische wereld. Van zijn al even caleidoscopische als carnavaleske roman Het Yacoubian (2002) werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Er volgden twee bundels van verhalen en essays en in 2013 publiceerde al Aswani zijn volgende grote roman, De automobielclub van Caïro, die nu in Nederlandse vertaling is verschenen. Het is een upstairs-downstairsverhaal dat zich afspeelt op het einde van de Britse kolonisatie, eind jaren 40. De nog steeds bestaande automobielclub was in die tijd een louche toevluchtsoord voor rijke buitenlanders en een geheim nest voor de niet bij naam genoemde laatste vorst van Egypte, koning Faroek I. Die dikkerd kon zestig oesters eten en zijn seksuele vraatzucht was een publiek geheim.

De spilfiguur is Alkoe, de Nubisch-Sudanese lijfknecht en vertrouweling van de koning. Jegens buitenlanders is hij erg kruiperig maar het personeel kent …Lire la suite

De vader van een gezin in Cairo heeft al zijn geld verloren en gaat als bediende in de Automobielclub werken, die in 1924 is opgericht, naar Engels voorbeeld. De club houdt zich bezig met alles wat met auto’s te maken heeft, zoals het verharden van wegen, maximumsnelheid en vergunningen. Egypte was rond 1940 nog Brits protectoraat. De Egyptenaren werden door de Engelsen als minderwaardig behandeld. Dat overkomt ook de vader. Alaa Al Aswani (Cairo, 1957) weet zijn kritiek op de machthebbers in Egypte zo goed in humor te verpakken dat het leest als een smakelijke roman. Met zijn boek ‘Het Yacoubian’* had hij veel succes, waardoor hij nu een beroemde schrijver in Egypte is. Een roman met veel couleur locale, vol actie, vol drama, en in prachtig Nederlands vertaald.

À propos de Alaa Al Aswani

CC BY 2.0 - Image by Lilian Wagdy

Alaa al-Aswany (arabe : علاء الأسواني, également retranscrit Alaa El Aswany), né le 26 mai 1957 au Caire, est un écrivain égyptien exerçant la profession de dentiste au Caire.

Biographie

Né dans une famille intellectuelle, d'un père écrivain (Abbas al-Aswany), il a fait ses études secondaires dans un lycée égyptien de langue française et a également étudié la chirurgie dentaire aux États-Unis, à l'université de l'Illinois à Chicago.

Il contribue régulièrement aux journaux d'opposition et est proche des intellectuels de gauche, en particulier de Sonallah Ibrahim. Il se dit indépendant des partis politiques, mais est l'un des membres fondateurs du mouvement d'opposition « Kifaya » (Ça suffit) qui réclame des élections présidentielles réellement libres.

Son roman L'Immeuble Y…En lire plus sur Wikipedia