Erik Winter van de politie in Göteborg wordt geconfronteerd met een aantal gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
Titre
Nog niet dood
Auteur
Åke Edwardson
Traducteur
Elina Van der Heijden Wiveca Jongeneel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Nästan död man
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2009
428 p.
ISBN
9789022996423 (paperback)

Commentaires

Op een brug treft inspecteur Lars Bergenheim een verlaten auto aan met openstaande deuren en een kogel in de rugleuning. Later ontdekken de forensisch onderzoekers er ook nog een zogenaams 'Coldinukruis', het teken van een oude zeevaardersorde die haar oorsprong in de middeleeuwen heeft. De betekenis van deze vondst wordt pas in het midden van het boek duidelijk. De auto blijkt van Roger Edwards te zijn, die beweert dat zijn wagen de vorige avond werd gestolen, een feit dat hij nog niet heeft aangegeven bij de politie. Na de eerste ondervraging verdwijnt Edwards echter spoorloos. De dag nadien wordt de auto van Christian Lejan, een gangster uit Göteborg, beschadigd. Psychopaat Lejan opent de jacht op de dader, die vluchtmisdrijf pleegt. Korte tijd later wordt schrijver Jacob Ademar beschoten. Hij leeft in onmin met zijn buurman, Bengt Sellberg, die later met een kogel in zijn hoofd wordt teruggevonden in een parkeergarage in de auto van politicus Jan Richardsson. Omdat deze nadien spo…Lire la suite
Een man die een boek probeert te schrijven, een verlaten auto met een kogelgat erin op een brug, een verdwenen politicus, een moord in een parkeergarage en een dertig jaar geleden gepleegd misdrijf. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het nieuwe boek over hoofdinspecteur Erik Winter en zijn rechercheteam in Göteborg. De gebeurtenissen hebben ogenschijnlijk niets met elkaar te maken, maar Winters intuïtie en geduldig denk- en speurwerk leggen de verbintenissen langzamerhand bloot. Beschreven vanuit telkens een andere persoon ontvouwt zich het netwerk dat Winter moet zien te ontrafelen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn team, dat echter de nodige tegenslagen te verwerken krijgt. De auteur maakt veelvuldig gebruik van dialogen, heeft een geheel eigen stijl van schrijven met in zijn taalgebruik veel oog voor detail. Dat komt soms de snelheid in het verhaal niet ten goede en eist concentratie van de lezer. Het verhaal blijft echter spannend tot het einde en heeft een goed uitgewe…Lire la suite

À propos de Åke Edwardson

CC BY 3.0 - Image by Boberger

Åke Edwardson, né le 10 mars 1953 à Eksjö, au sud de Jönköping, dans le Småland, est un journaliste et un écrivain suédois de plusieurs romans policiers et de quelques titres de littérature d'enfance et de jeunesse. Dans le domaine policier, il est considéré comme le successeur de Henning Mankell. Ses livres ont été traduits dans plus de vingt langues.

Biographie

Il est un temps journaliste aux Nations unies. Il a enseigné le journalisme à l'Université de Göteborg.

Il réside à Göteborg sur la côte occidentale de la Suède.

Il amorce l'écriture de récits policiers en 1995. Son troisième roman, Danse avec l'ange (Dans med en ängel), inaugure une série d'une douzaine de titre consacrée au personnage de Erik Winter, commissaire à Göteborg. En 1997, ce roman reçoit le Grand Prix du roman policier suédois.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions