Livre
Néerlandais
Politieman Erik Winter onderzoekt de dood van een jonge vrouw en betrekt daarbij een verdwijningszaak van twintig jaar geleden.
Titre
Kamer nr. 10
Auteur
Åke Edwardson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Rum nummer 10
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2007
366 p.
ISBN
9789056722401

Commentaires

Deze zevende lijvige politiethriller van de Zweed Åke Edwardson heeft opnieuw de rechercheur Erik Winter als hoofdpersoon. Edwardsons staat van dienst bij de politie van Göteborg is inmiddels behoorlijk, en het is dus tijd voor hem om zowel terug te kijken als een toekomstplanning te maken. Dit proces wordt bespoedigd door de vondst van het lijk van een jonge vrouw: Paula, die opgehangen in een kamer van een louche hotel wordt gevonden. Het is dezelfde kamer waaruit 18 jaar geleden, tijdens Winters eerste jaren bij de politie, een vrouw spoorloos verdween... Winter heeft het idee dat beide zaken met elkaar te maken hebben, temeer omdat ook Paula's moeder opeens verdwijnt. In een aantal retrospectieven laat Winter zijn privé- en zijn beroepsleven de revue passeren om tot de conclusie te komen dat het gezinsleven tekort is gekomen. Hij vat het plan op om zijn kinderen en echtgenote, de arts Angela, te volgen naar de Costa del Sol. Zij heeft er kans op werk en een time-out bij de politie…Lire la suite
Deel in een serie misdaadverhalen over de Zweedse politieman Erik Winter. In een hotel in Göteborg wordt de 29-jarige Paula Ney dood aangetroffen. Zelfmoord, zo lijkt het. Merkwaardig zijn haar witgeverfde rechterhand en haar vage afscheidsbrief. Winter herinnert zich een zaak van twintig jaar geleden, toen een jonge vrouw verdween en de speurtocht naar haar zonder resultaat leidde naar het hetzelfde hotel en dezelfde kamer 10. Dan verdwijnt Paula's moeder; zij wordt later vermoord aangetroffen in de voorraadkamer van een hotel vlakbij het hotel waar haar dochter is gevonden. Tegelijkertijd met zijn onderzoek naar de twee moorden heropent Winter de zaak van twintig jaar geleden. Goed geschreven, Scandinavisch misdaadverhaal, waarin het werk en ook het privéleven van de politiemensen worden beschreven. De auteur (1953), die als een van de beste Zweedse misdaadschrijvers wordt beschouwd, woont in Göteborg en was enige tijd als journalist werkzaam. Zijn werk is meermalen bekroond. Paperb…Lire la suite

À propos de Åke Edwardson

CC BY 3.0 - Image by Boberger

Åke Edwardson, né le 10 mars 1953 à Eksjö, au sud de Jönköping, dans le Småland, est un journaliste et un écrivain suédois de plusieurs romans policiers et de quelques titres de littérature d'enfance et de jeunesse. Dans le domaine policier, il est considéré comme le successeur de Henning Mankell. Ses livres ont été traduits dans plus de vingt langues.

Biographie

Il est un temps journaliste aux Nations unies. Il a enseigné le journalisme à l'Université de Göteborg.

Il réside à Göteborg sur la côte occidentale de la Suède.

Il amorce l'écriture de récits policiers en 1995. Son troisième roman, Danse avec l'ange (Dans med en ängel), inaugure une série d'une douzaine de titre consacrée au personnage de Erik Winter, commissaire à Göteborg. En 1997, ce roman reçoit le Grand Prix du roman policier suédois.

En lire plus sur Wikipedia