Livre
Néerlandais

Dans met een engel

Åke Edwardson (auteur)
Wanneer er in het Zweedse Göteborg en in Londen jonge mannen op gruwelijke en macabere wijze om het leven komen, start de Göteborgse politie in samenwerking met Engelse collega's een diepgaand onderzoek naar de moorden.
Titre
Dans met een engel
Auteur
Åke Edwardson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Dans med en angel
Éditeur
Utrecht: Signature, 2004
430 p.
ISBN
90-5672-113-5

Commentaires

Snuffmovies -- video-opnamen van martelpraktijken toegepast op slachtoffers tot de dood erop volgt -- situeren zich aan het uiterste spectrum van wat onschuldig begint met Big Brother-manie, het voyeurisme dat ontstaat uit een ongezonde nieuwsgierigheid naar de meest intieme ogenblikken en reacties van de ander, en wat kan er intiemer zijn dan de luttele ogenblikken, boordevol pijn en angst, voor de dood intreedt. Dans met een engel is een roman over de verborgen kanten van de menselijke psyche die kunnen leiden tot onmenselijk gedrag. Het is geenszins de intentie van de auteur de lezer in overtreffende trap te confronteren met bloederige of choquerende passages. In dit opzicht is deze thriller beslist een uitzondering op de regel. Åke Edwardson vertelt met kracht en medeleven en peilt op doortastende wijze naar de socio-culturele achtergronden van het fenomeen. De spanning wordt uiteraard gegenereerd door de zoektocht naar de dader en de beklemmende sfeer van de knap gestruct…Lire la suite
Mankells inspecteur Wallander vindt in deze roman zijn postmoderne 'opvolger' in de 37-jarige hoofdinspecteur Erik Winter van de politie van het Zweedse Göteborg. Zijn schepper (1953, hoogleraar journalistiek) won in 1997 voor deze derde roman van zijn hand de prijs van de Zweedse detectiveacademie! Winter houdt van Coltrane, merkkleding en zijn vriendinnen. Vooral Angela staat altijd klaar voor strijkwerk en een spannend spelletje. Zowel in Göteborg als Londen komen jonge mannen op macabere wijze om het leven. Het lijkt erop dat de slachtoffers stervend een op een dans lijkend seksspel moesten opvoeren. In samenwerking met inspecteur Steve Macdonald van de Engelse politie weten Winter en zijn collega's sporen te ontdekken die in de richting wijzen van een zeer extreme kant van de pornofilm-industrie. De handeling is spannend gecomponeerd, zonder dat de lezer direct met geweld geconfronteerd wordt. Dit gebeurt subtiel, op fascinerende, vaak indirecte wijze via gevoelens en ervaringen …Lire la suite

À propos de Åke Edwardson

CC BY 3.0 - Image by Boberger

Åke Edwardson, né le 10 mars 1953 à Eksjö, au sud de Jönköping, dans le Småland, est un journaliste et un écrivain suédois de plusieurs romans policiers et de quelques titres de littérature d'enfance et de jeunesse. Dans le domaine policier, il est considéré comme le successeur de Henning Mankell. Ses livres ont été traduits dans plus de vingt langues.

Biographie

Il est un temps journaliste aux Nations unies. Il a enseigné le journalisme à l'Université de Göteborg.

Il réside à Göteborg sur la côte occidentale de la Suède.

Il amorce l'écriture de récits policiers en 1995. Son troisième roman, Danse avec l'ange (Dans med en ängel), inaugure une série d'une douzaine de titre consacrée au personnage de Erik Winter, commissaire à Göteborg. En 1997, ce roman reçoit le Grand Prix du roman policier suédois.

En lire plus sur Wikipedia