Livre
Néerlandais

Dit is mijn dag

Aidan Chambers (auteur), Annelies Jorna (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Zestien korte verhalen, variërend van dagelijkse werkelijkheid tot schokkende gebeurtenissen met huiveringwekkend slot.
Sujet
Relaties
Titre
Dit is mijn dag
Auteur
Aidan Chambers
Traducteur
Annelies Jorna
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The kissing game
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2011
174 p.
ISBN
9789045112213 (paperback)

Commentaires

Experimentele stappen terug

Met Dit is alles (2007) beëindigde de Britse auteur Aidan Chambers zijn magnum opus, ‘The Dance Sequence’. In zes lijvige romans, die zowel stilistisch als inhoudelijk duidelijke parallellen vertonen, focust Chambers op existentiële levensvragen en heikele thema’s uit het adolescentenbestaan. De zorgvuldig geïntegreerde perspectiefwisselingen, vorm- en structuurexperimenten, en de stilistische rijkdom bewijzen terdege dat Chambers zijn doelgroep serieus neemt. Precies die kwaliteiten worden door een grote schare lezers, recensenten en literatuurwetenschappers gewaardeerd, en bezorgden de auteur de prestigieuze Hans Christian Andersen Prijs 2002, de Carnegie Medal en twee eredoctoraten.
Zoals steeds nam Chambers ruimschoots de tijd voor zijn volgende literaire project, dat opnieuw een vormelijke vernieuwing inhoudt: Dit is mijn dag bevat zestien korte verhalen, waarvan enkele tot de zogenaamde flash fiction behoren. Cham…Lire la suite
Zestien – soms zeer korte – verhalen voor adolescenten. De veelvuldig bekroonde auteur experimenteert bewust met de vorm, zoals hij in een noot achterin toelicht. De behandelde thema’s liefde, wraak, seksualiteit en zoeken naar de eigen identiteit zijn bekend van eerder werk. Het vijftal 'toneelteksten' is niet zo geslaagd; de pointe is soms plat of onbegrijpelijk. Twee verhalen in briefvorm komen beter tot hun recht. In 'Verwijdering' weigert Jason, op ludieke en herkenbare wijze, de verplichte sportmiddag bij te wonen. In 'Afgedankt' worden kort en bondig consumptiemaatschappij en bureaucratie aan de kaak gesteld. Sterk is ook het titel- en openingsverhaal, waarin Ursul – de grap van haar bijnaam Cindy gaat in de vertaling helaas verloren – besluit niet langer naar de pijpen van haar zussen en moeder te dansen. Het beste is het oorspronkelijke titel- en openingsverhaal, 'Het zoenspel'. Mooie opbouw, wisselend perspectief door het invoegen van brieven en een onverwacht slot in de tra…Lire la suite

Dit is mijn dag

In dit boek vind je zestien korte verhalen over één dag uit het leven van zestien verschillende mensen. Eén dag die voorgoed het leven van deze mensen verandert.
De verhalen gaan over liefde, opkomen voor zichzelf, haat wraak … de dieperliggende gevoelens van mensen. Sommige zijn een realistische weergave van wat zou kunnen gebeuren maar toch zit er een kwinkslag, een twist, een “onwaarschijnlijk gegeven” in. In het eerste verhaal 'Dit is mijn dag' bijvoorbeeld is een doodgewoon meisje het beu om als grijze muis door het leven te gaan. Op een dag staat ze op en neemt een beslissing die voorgoed haar leven zal veranderen. Wat zij meemaakt, lijkt wel “rozengeur en maneschijn”.
Het verhaal van 'De toren' begint dan weer als een doodgewoon verhaal over puberteit en conflicten tussen vader en zoon. Maar wanneer je verder leest, ontpopt dit verhaal zich tot een korte 'thriller'. Ook het verhaal 'Het zoenspel' krijgt een luguber einde.
'Het echte leven zeg maar', 'Goddelijk de…Lire la suite

À propos de Aidan Chambers

Aidan Chambers (né le 27 décembre 1934) est un écrivain anglais, auteur de romans pour enfants et jeunes adultes.

Vie et œuvre

Né près de Chester-le-Street, dans le comté de Durham, en 1934, Chambers a enseigné trois ans à Southend-on-Sea avant de rejoindre un monastère anglican en 1960, expérience qu'il relate dans son roman Now I Know.

Ses premières pièces de théâtre, notamment Johnny Salter (1966) et The Chicken Run (1968), sont publiées alors qu'il enseigne à Stroud (Gloucestershire).

Chambers quitte le monastère en 1967 devient rédacteur indépendant en 1968.

Son œuvre comprend la séquence Danse, composée de six romans : Breaktime, Dance on My Grave (traduit en français sous le titre La Danse du coucou), Now I Know, The Toll …En lire plus sur Wikipedia