Livre
Néerlandais

Lancelot : ridder van de Ronde Tafel

Agave Kruijssen (adaptateur), Yvonne Jagtenberg (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Bewerking van het middeleeuwse verhaal waarin ridder Lancelot op zoek gaat naar het hert met de witte voet. Met zwart-witte tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Lancelot : ridder van de Ronde Tafel
Adaptateur
Agave Kruijssen
Dessinateur
Yvonne Jagtenberg
Titre uniforme
Lanseloet van Denemarken
Langue
Néerlandais
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2001 | Autres éditions
96 p. : ill.
ISBN
90-261-1700-0

Commentaires

In de reeks 'Sprookverhalen' bewerkt Agave Kruijssen oude verhalen uit de Nederlanden. In Lancelot vertelt ze hoe Lancelot, ridder van de Ronde Tafel, verliefd raakt op Gwinnevere, de vrouw van koning Arthur, aan wie hij trouw heeft gezworen. Lancelot mag zijn liefde niet uiten. Als jonkvrouw Ysabeau met de belofte van een huwelijk de hulp inroept van de Ronde Tafel om een moeilijke karwei op te knappen, meldt Lancelot zich om de eer van de Ronde Tafel te verdedigen én om wat om handen te hebben. Hij moet het bijzondere witte pootje bemachtigen van een hert dat in een luguber bos bewaakt wordt door zeven woeste leeuwen. Natuurlijk klaart hij de klus, al moet hij daarbij zelf wel wat veren laten. Daardoor kan de snode ridder Mordegaai hem het pootje ontfutselen. Hij brengt het naar Ysabeau om zijn beloning in ontvangst te nemen. Ridder Walewein vindt Lancelot zwaar gewond in het toverwoud. Hij brengt hem naar wonderdokter Crudewijs en spoedt zich naar het hof van Ysabeau om de …Lire la suite
Nieuw deel in een serie hervertellingen van middeleeuwse sagen en legenden. Eerder bewerkte Agave Kruijssen 'het Lied van heer Halewijn', enkele 'Karelromans' en 'het Vrouwtje van Stavoren' (onderscheiden met een Vlag en Wimpel). Ditmaal haalde ze haar verhaalstof uit de Keltische traditie. Lancelot, ridder van de Ronde Tafel, is verliefd op Guinnevere. Lastig, want zij is de vrouw van koning Arthur. Wat moet hij doen: zijn hart volgen of trouw blijven aan zijn vorst en de idealen van de Ronde Tafel? Hij doet het laatste en onderneemt een queeste. Als beloning mag hij trouwen met de opdrachtgeefster: de mooie jonkvrouw Ysabeau. Maar hij heeft zijn hart al verpand aan Guinnevere. Dit avontuurlijke en tegelijk romantische verhaal wordt verteld op een heldere, ingetogen manier zonder effectbejag. De uitgave is smaakvol vormgegeven en voorzien van quasi-primitieve zwartwittekeningen van Yvonne Jagtenberg. Vanaf ca. 10 jaar.

Lancelot

Koning Arthur trouwt, tegen het advies van Merlijn in, met de knappe Gwinnevere. Lancelot begeleidt de jonge vrouw naar Camelot. Het klikt meteen tussen hen beiden. Maar de ridders van de Tafelronde moeten op queeste. Op een dag komt een jonkvrouw met een wit hondje naar het hof. Mijn koningin Ysabeau, zegt ze, trouwt alleen met de man die haar de witte voet brengt van een hert dat woont in een hof aan de voet van de Verre Bergen achter het Eindeloze Woud. Ridder Keye mislukt in zijn opdracht. Dan wordt Lancelot uitgestuurd. Met de hulp van Walewein slaagt hij. Maar hij weigert te trouwen met de mooie Ysabeau. Even later gaat hij op queeste naar de Graal. Hij neemt afscheid van Gwinnevere. Deze navertelling over een ridder van de Tafelronde verscheen al eerder (2001) bij uitgeverij Fontein in Baarn.

Suggestions