Livre
Néerlandais

Afscheid van Arthur

Agave Kruijssen (auteur)

Afscheid van Arthur

Public cible:
9-11 ans et plus
Lancelot, ridder van de Ronde Tafel, vertelt aan het eind van zijn leven aan een jonge reiziger het verhaal van Koning Arthur en zijn Ridders. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Afscheid van Arthur
Auteur
Agave Kruijssen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2010
267 p.
ISBN
9789020992892 (hardback)

Commentaires

Lancelot, de allergrootste ridder van de Ronde Tafel, vertelt aan het eind van zijn leven aan een jonge reiziger het verhaal van Koning Arthur en zijn Ridders. Het is een aaneenschakeling van strijd en spijt, van hooggestemde idealen en verraad, en van hoofse liefde. De vriendschap en verwijdering tussen Walewein en Lancelot en de verboden liefde tussen Lancelot en Guinevere lopen als een rode draad tussen allerlei avonturen door. De schrijfster bewerkt de aloude 'Roman van Lancelot' uit de 13e eeuw, waaruit grotere zelfstandige eenheden al in eerdere 'sprookverhalen' verteld werden, tot een goedlopend verhaal. Andere elementen zijn herschikt of weggelaten. Dit is het sluitstuk van een serie van vijf boeken ('Merlijn', 'Lancelot', 'Walewein' en 'Perceval en het geheim van de graal'), waarin alle lijnen nogmaals bijeenkomen en een ingewikkelde materie voor jonge lezers van nu toegankelijk gemaakt wordt. Zie ook www.sprookverhalen.nl. Een boek dat een leemte opvult. Vanaf ca. 10 jaar.

Afscheid van Arthur

'Afscheid van Arthur' behoort tot de reeks 'Sprookverhalen' waarin Agave Kruijssen klassiekers uit de Middelnederlandse literatuur voor een hedendaags jeugdig publiek toegankelijk probeert te maken. Deze roman werd opgevat als een gesprek tussen Grein, een jongeman die te paard het land doorkruist en een oude kluizenaar die hem onderdak verleent.
Grein is op zoek naar informatie over koning Arthur die vroeger over het gebied heerste, maar van wiens rijk nu niets meer overblijft. Bij de kluizenaar blijkt de jongen aan het goede adres te zijn. In betere tijden was die namelijk bekend als Lancelot, een van Arthurs vaste gezellen. Hij was een van de weinige overlevenden bij de ondergang van Arthurs rijk en zit nog boordevol herinneringen die hij graag wil delen  met zijn jonge toehoorder.
Kruijssen heeft het middeleeuwse bronnenmateriaal bijzonder goed bestudeerd en gaat daar op een creatieve manier mee aan de slag. De auteur toont een diep respect voor de oorspronkelijke verh…Lire la suite