Livre
Néerlandais

Vreemde vogels, bizarre beesten : een vrolijke dierenencyclopedie

Adrienne Barman (auteur), Bibi Dumon Tak (traducteur)

Vreemde vogels, bizarre beesten : een vrolijke dierenencyclopedie

Public cible:
9-11 ans et plus
Ken je de bananenslak, de melkslang of de dodo? Allerlei bekende en onbekende dieren zijn ingedeeld bij bv. de slimmeriken, de jagers en de verstoppers. Ze zijn te zien op paginagrote kleurenillustraties, soms vrij natuurlijk en soms grappig. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Dieren
Titre
Vreemde vogels, bizarre beesten : een vrolijke dierenencyclopedie
Auteur
Adrienne Barman
Traducteur
Bibi Dumon Tak
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Drôle d'encyclopédie
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2014
216 p. : ill.
ISBN
9789045117164 (hardback)

Commentaires

Een bijzondere dierenencyclopedie met fraaie kleurenillustraties, waarin de dieren – zowel bekende als minder bekende soorten – zijn ingedeeld in wel heel bijzondere categorieën. Zo hebben we bijvoorbeeld de architecten, de sneeuwwitten, de grootorigen, de uitgestorvenen, de bedreigden, de stekeligen en de vervloekten. Op deze manier is de dierenwereld vast nog nooit bekeken! De dieren zijn mooi getekend, zwart omlijnd en ingekleurd met tinten die bij de desbetreffende 'categorie' passen. Zo zijn de sneeuwwitten (o.a. het koolwitje en de ijsbeer) geheel in lichte tinten weergegeven, terwijl de bedreigden (o.a. de reuzenpanda en de tangpantserjuffer) met natte ogen op een rode, dreigende ondergrond zijn neergezet. De dieren zijn soms grappig, niet altijd natuurgetrouw en in de juiste grootte getekend, soms zelfs karikaturaal. Ze staan verspreid over de pagina en zijn enkel voorzien van de naam van de diersoort en – indien dit bij de categorie past – is er een enkel woord als toelichtin…Lire la suite

Vreemde vogels, bizarre beesten

Wie in deze vrolijke dierenencyclopedie informatie verwacht, komt bedrogen uit want dit boek is een kijkboek. Er staan ongeveer 612 dieren in. Ze zijn allemaal getekend en benoemd met weinig of geen verdere informatie. Ook de indeling is eigenaardig: de dieren zijn gegroepeerd in 41 families, echter niet soort bij soort. Bij 'De architecten' bijvoorbeeld vind je: de republikeinwevers, bevers, weefmieren, prairiehonden, de taveta-wever, de spin, de metselwesp, de rosse ovenvogels, de oeverzwaluwen en termieten. Hoe vreemd de namen ook mogen klinken, al de afgebeelde dieren bestaan echt, behalve de fabeldieren. Bij 'De Reuzen' staan geen afmetingen of records waardoor ze tot de reusachtigen gerekend worden. Hierbij vind je de Afrikaanse olifant en de Somalische struisvogel naast de reuzenboktor en de gorilla. Ze zijn toch wel erg verschillend in afmeting. Elke vergelijking lijkt onmogelijk, tenzij het de bedoeling is om de kijker te prikkelen tot opzoeken. Bij de 'Duikkampioenen' sta…Lire la suite

À propos de Adrienne Barman

Adrienne Barman, née le 28 juillet 1979 à Lugano, est une auteure, illustratrice et graphiste suisse.

Biographie

Adrienne Barman étudie le graphisme au Tessin, puis elle s'installe à Genève où elle rejoint le collectif so2design en 2001, et travaille pendant 5 ans au journal indépendant «Le Courrier» de 2003 à 2009. En 2007, Adrienne Barman devient illustratrice et graphiste indépendante, et à partir de 2016 elle partage son temps entre Grandson et Genève.

Adrienne Barman a illustré plusieurs livres pour la jeunesse, des bandes dessinées et elle collabore sur différents mandats et dessins de presse. Son livre «Drôle d’encyclopédie» répertoriant plus de 600 animaux est traduit en plusieurs langues et a obtenu le Prix Suisse Jeunesse et Média en 2015,.

De septembre 2019 à janvier 2020 …En lire plus sur Wikipedia