Livre audio
Néerlandais

Adriaan van Dis leest Nathan Sid ; Een waarze sat

Adriaan Van Dis (auteur)
Autobiografische schetsen over een kleine, gevoelige jongen. Schoolherinneringen van een schrijver
Extra subject
AUT, LUI, Roman, luisterboeken
Titre
Adriaan van Dis leest Nathan Sid ; Een waarze sat
Auteur
Adriaan Van Dis
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Rubinstein, 2004
3 cd's
Durée
ca. 180 min.
ISBN
90-5444-616-1 9789054446163

Commentaires

Integrale weergave van de gelijknamige boeken, voorgelezen door de auteur zelf (opgenomen in 2004 te Amsterdam). Nathan Sid is aangeboden in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van de redactie boeken. 'Het debuut van Adriaan van Dis bestaat uit de bundeling van feuilleton-afleveringen die in 1978-1979 verschenen zijn in NRC-Handelsblad. Het zijn schetsen over jeugdherinneringen van een jochie dat in Nederlands-Indië werd geboren, en in de jaren '50 met de strenge Pa Sid, de ex-Kniller, meekomt naar Nederland. Hij groeit op tussen een moeder die hem verwent en drie zussen die hem in hun apenliefde afhankelijk houden. De charme van deze schetsjes, die onderling weinig samenhang vertonen, schuilt in de veelsoortige en speelse zintuigelijke observaties van een zeer sensibel jongetje, voor wie de dagelijksheid der gewaarwordingen doortrokken is van melancholie.' In Een waarze sat vertelt de auteur over zijn schoolherinneringen.

À propos de Adriaan Van Dis

CC BY-SA 3.0 nl - Image by VPRO

Adriaan van Dis, né en 1946 à Bergen (Pays-Bas), est un écrivain.

Biographie

Né en 1946 à Bergen, au nord d’Amsterdam, Adriaan van Dis a grandi dans une famille rapatriée d’Indonésie. Son père, sous-officier de l’armée coloniale, invalide de guerre vivant dans ses souvenirs, a durablement marqué sa sensibilité.

Après des études de néerlandais à Amsterdam et (ce qui est plus rare) d’afrikaans dans la région du Cap en Afrique du Sud, Adriaan van Dis a opté pour l’écriture après un détour par le militantisme anti-apartheid et le journalisme littéraire.

Grand connaisseur de l’Afrique, sincèrement engagé en faveur du Sud, il se fait d’abord connaître comme auteur de voyage (Sur la route de la soie ; La Terre promise ; En Afrique). Son œuvre se développe ensuite en une majestueuse série d’autofictions où il dénoue les fils d’une identité multiculturelle, à travers une écriture raffinée : Les dunes …En lire plus sur Wikipedia