Livre
Néerlandais

Oost = West : reizen door de Arabische wereld en het Westen

Oost = West : reizen door de Arabische wereld en het Westen

Genre:
Titre
Oost = West : reizen door de Arabische wereld en het Westen
Auteur
Abdelkader Benali
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
265 p.
ISBN
9789029575010 (paperback)

Commentaires

In zijn  gedicht ‘The Ballad of East and West’ (1892) schreef de Britse dichter Rudyard Kipling de veel geciteerde regels: ‘Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet’. De regels zijn vaak gebruikt in discussies over de (on)mogelijkheid van een interculturele dialoog tussen Oost en West. De titel van Abdelkader Benali’s essaybundel lijkt een meer dan affirmatief antwoord te zijn op de mogelijkheid van een ontmoeting: Oost=West. Oost en West hebben al eeuwenlang een verhouding, zij het verre van een geslaagde  en vol wederzijdse  vooroordelen en onbegrip. Rond 2005 besloot Benali naar het Midden-Oosten te reizen. Een van de redenen was dat hij even genoeg had van het klimaat in Nederland dat na de moord op Fortuyn en Van Gogh danig verhard en verrechtst was. Een andere reden was dat hij Arabisch wilde leren, en dat doe je toch nog het best ter plekke. Het toeval wil  dat de voorbije vijf of zes jaren cruciaal zijn geweest voor de geschiedenis van de isla…Lire la suite
Bundel met reisverslagen, reportages en beschouwingen over de Arabische wereld en de verwevenheid tussen Oost en West van schrijver/televisiepresentator Abdelkader Benali (1975). Benali bezocht tussen 2004 en 2009 Turkije, Libanon, Syrië, Jordanië, Israël, Palestina/Gaza, Egypte en Marokko. Tijdens zijn reizen sprak hij met verschillende mensen en deed observeringen. Verder bevat de bundel twee stukken over Nederland, onder meer over de recente politieke ontwikkelingen. Een flink aantal stukken verscheen eerder elders. De reportage 'Berichten uit een belegerde stad' (over zijn verblijf in de Libanese hoofdstad tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon in 2006) verscheen eerder als afzonderlijke uitgave. Met een inleiding van de auteur. www.abdelkaderbenali.nl.

À propos de Abdelkader Benali

Abdelkader Benali, né à Ighazzazen (Maroc) le 25 novembre 1975, est un écrivain, présentateur, journaliste et poète néerlandais.

Biographie

Benali naît à Ighazzazen, dans les montagnes du Rif avant de rejoindre son père en Europe à l'âge de quatre ans à Rotterdam aux Pays-Bas. Quelques mois plus tard, il s'installe à Amsterdam. En dehors des romans et les théâtres, Benali écrit également des articles dans les médias Algemeen Dagblad, Groene Amsterdammer, Esquire, De Volkskrant, Passionate Magazine ou encore Vrij Nederland. Son premier roman Bruiloft aan zee est nominé en 1997 pour le prix Libris à Paris Il remporte ce même prix six ans plus tard, en 2003 pour son ouvrage De Langverwachte.

Lors de la guerre israélo-libanaise en 2006, Benali est en direct des territoires en guerres en tant que reporter pour le média Vr…En lire plus sur Wikipedia