Livre
Néerlandais

Noordwaarts

Aart De Zitter (auteur), Bert Dombrecht (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
De vader van Puk Pingo besluit dat de hele pingui͏̈nfamilie moet verhuizen naar de Noordpool. Onderweg komt Puk in aanraking met allerlei culturen en zelfs met opgesloten pingui͏̈ns. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Noordwaarts
Auteur
Aart De Zitter
Dessinateur
Bert Dombrecht
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
109 p. : ill.
ISBN
9789058389015 (hardback)

Commentaires

Aart De Zitter schrijft als journalist voor dagbladen en tijdschriften over economie en lifestyle, en publiceerde in 2005 de informatieve verhalenbundel Noordwaarts: reizen van Groenland tot Noord-Rusland (Lannoo). Op de achterflap van zijn kinderboekendebuut valt te lezen: ‘Een verrassend en grappig verhaal over emigratie, cultuurshocks en familieconflicten.’ Dat schept grote verwachtingen bij de lezer.
De genoemde onderwerpen staan zeker centraal in dit verhaal over de pinguïnfamilie Pingo, die van de Zuidpool naar de Noordpool emigreert. Vader Pako vindt het namelijk veel te druk worden op de Zuidpool en neemt de beslissing om te vertrekken. De emigratie gaat gepaard met de nodige problemen, doorgaans veroorzaakt door zoon Puk. Het komt erop neer dat het gezin als gevolg van zijn gedrag steeds weer snel moet vertrekken uit de plaatsen waar ze pauze houden.
De cultuurshocks zijn vaak letterlijke botsingen als gevolg van het gedrag van Puk. Als hij tijdens een ijshoc…Lire la suite
Vader van pinguïnfamilie Pingo vindt de Zuidpool overbevolkt en wil naar de Noordpool reizen. Zoon Puk doet verslag van hun reis, die voert door Afrika en West- en Noord-Europa. Onderweg komt Puk in aanraking met gebruiken uit verschillende culturen, wat soms leidt tot hilarische momenten. Zo start Puk een Pinguïn Bevrijdingsfront als hij ziet dat in België pinguïns opgesloten zitten. Debutant Aart De Zitter had de confrontatie met de andere wereld scherper mogen aanzetten. Hij ondervangt bepaalde problemen door pinguïns alle talen te laten spreken. Kinderen van tien jaar zullen echter niet meer aannemen dat pinguïns kunnen autorijden. Wat dat betreft is de inhoud te kinderlijk voor de beoogde doelgroep. De auteur had dit verhaal beter op een jongere doelgroep kunnen afstemmen. Uitspraken als ‘sapperdesnavel’ of ‘een vleugeltje helpen’ zijn wat flauw, vooral omdat ze vaak terugkomen. Verder kent het boek een vlotte schrijfstijl. De potloodtekeningen met een rode steunkleur dienen ter …Lire la suite

Noordwaarts

Puk, de ik-figuur, vertelt hoe hij met zijn ouders en zijn zus van de Zuidpool naar de Noordpool reist met een Pingobiel. Papa Pako vindt het veel te druk worden op de Zuidpool. Daarom, en ook omdat ma Pinga een meer dan gewone belangstelling heeft voor die gozer van de Pingobielgarage, vat hij het plan op om naar de Noordpool te verhuizen want daar wonen geen pinguïns. Ze reizen door Afrika, waar ze halt houden in Kaapstad, ergens aan de Angolese grens en ergens in Noord-Afrika. Dan gaat het over Spanje (Pamplona: stierenloop), Antwerpen, Stockholm, Spitsbergen om zo hun doel te bereiken. In al die stopplaatsen veroorzaakt Puk opschudding en zelfs rellen door zijn impulsief karakter. Zus Pella zeurt de hele tijd om ijsjes en ma ratelt in haar gsm en soms fluistert ze. Zus Pella is er vooral op uit om op tv en in 'de boekjes' te komen. En Pa, die rijdt overstoorbaar door.
De taal is soms dialectisch, de dialogen doen aan een theaterscript denken. De grapjes zijn af en toe leuk, …Lire la suite

Noordwaarts: eerste kinderboek (10+) van Aart de Zitter

De vader van Pingo Puk beslist dat de hele pinguïnfamilie zal verhuizen naar de Noordpool. De Zuidpool is hem te druk. Pingo, reisverhalenschrijver in spe vindt dit een uitgelezen kans. Vader, moeder, zus en Pingo zelf vertrekken in de pingomobiel. Het verhaal zit vol misverstanden en conflicten, zowel binnen de familie als met de bevolking onderweg. Cultuurverschillen leiden tot grappige en soms minder grappige situaties. Na een bezoek aan de Antwerpse zoo wordt het Pinguïn Bevrijdingsfront opgericht. De pinguïns maken gebruik van alle hedendaagse communicatiemiddelen op een voor volwassenen zeer herkenbare manier. Aart De Zitter deed zelf alle landen waar hij over schrijft aan en is bekend met de gebruiken daar. Humoristisch verhaal met meerdere lagen, voor jong en oud, zo ook de illustraties van Bert Dombrecht.