Boek
Nederlands

Mmm, lekker!

Yusuke Yonezu (auteur), M.E. Ander (vertaler)
+1
Mmm, lekker!
×
Mmm, lekker! Mmm, lekker!
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Muis lust graag kaas, konijn houdt van wortels en aap lust wel een banaan. Op de linkerbladzijde zie je de etenswaren, op de rechter- het dier. Door een uitsnijding ter hoogte van de mond zie je het dier eten, na het omslaan van de bladzijde.
Onderwerp
Voeding
Titel
Mmm, lekker!
Auteur
Yusuke Yonezu
Vertaler
M.E. Ander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Yum yum!
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2013
18 p. : ill.
ISBN
9789051163094 (hardback)

Besprekingen

Mmm, lekker! is een minimalistisch vormgegeven kartonboekje over eten, met kleurrijke, eenvoudige afbeeldingen van de Japanse illustrator Yusuke Yonezu. De dikke, zwarte lijnen en de uitvergrote lachende mondjes doen denken aan mangastrips, alleen zijn deze tekeningen eenvoudiger en groter, aangepast aan lezertjes van nul tot drie jaar. Een vereenvoudigde mangastijl à la Dick Bruna, zou je kunnen zeggen.
De charme van dit boekje schuilt vooral in zijn eenvoud. De witte achtergrond geeft rust en een duidelijk overzicht en Yonezu verstaat de kunst van het weglaten en het consequent doorvoeren van zijn idee. Telkens is op de linkerpagina het lievelingseten van een dier afgebeeld (kaas, een banaan…) en op de rechterpagina een dier (een muis, een aap…) met een grote lachende mond. De ruimte van de mond is uitgespaard en als je de bladzijde omslaat, zie je hoe de muis of het aapje zijn lievelingseten oppeuzelt. Alleen op de eerste en de laatste pagina is van deze volgorde afgewe…Lees verder
Vierkant hardkartonnen peuterboekje met twee afgeronde hoeken. In het omslag en in een aantal volgende bladzijden is een uitsparing gemaakt, waardoor de illustratie op de onderliggende bladzijde te zien is. Zo is op het omslag een kat te zien met een opengesperde bek, die een visje verorbert, eet vervolgens een muis een stukje kaas, een konijn een wortel enz. Al dit eten wordt achteraan nog eens afgebeeld op een dubbele pagina; bij omslaan is het (gedeeltelijk) opnieuw te zien via de mond van een kindje. De tekst bestaat uit een of twee regels per bladzijde (vaak helemaal verder wit), waarbij de zin 'Mmm, lekker!' steeds herhaald wordt. Het boekje eindigt met de vraag wat de lezer graag lust. De tekeningen, voorzien van een zwarte, grillige lijn, zijn uitgevoerd in frisse kleuren. Deze goedverzorgde uitgave nodigt uit om samen met een jong kind te bekijken of om te praten over de dieren en hun lievelingseten en over het eigen eetgedrag. Eerder verschenen van deze auteur meer boekjes i…Lees verder

Mmm, lekker!

Wat vinden dieren lekker? Op de ene pagina staat de kop van een dier met open mond (=uitsparing in de pagina) met er tegenover iets om te eten. Als je de pagina omdraait is het eten in zijn mond beland. Zo is er: Muis houdt van kaas. Nog een stukje alsjeblieft! Mmm, lekker!. De andere dieren zijn poes, konijn, aap, varken en beer. Op de laatste bladzijden staat een jongetje met de vraag: Wat eet jij graag?
Het is letterlijk een nogal zwaar uitgevallen boek voor de lezertjes waarvoor het boek bedoeld is, dat bovendien maar weinig te bieden heeft. Origineel is het allerminst, maar de tekeningen zijn wel kleurrijk en de dieren ogen vrolijk.