Boek
Nederlands

En toch schijnt de zon

Yan Gout (auteur)
+1
En toch schijnt de zon
×
En toch schijnt de zon En toch schijnt de zon

En toch schijnt de zon

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Dolfs vader verdwijnt kort na WO II. Dolf verhuist met zijn moeder en broertjes van het platteland naar Antwerpen, waar ze in armoede leven. Daar ontdekt Dolf dat zijn vader niet op zakenreis is, zoals hij dacht. Zijn vader was een collaborateur en zit in de gevangenis.
Titel
En toch schijnt de zon
Auteur
Yan Gout
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
168 p.
ISBN
9789044818062 (hardback)

Besprekingen

Eind december 1945. Dolf verruilt met zijn moeder en twee jongere broertjes de verstikkende dorpssfeer voor de anonimiteit van de grootstad. Hoewel Dolfs moeder hardnekkig beweert dat haar echtgenoot op zakenreis is, relateert haar kritische oudste zoon het plotse vertrek meteen aan zijn vaders verdwijnen. In Antwerpen dient het gezin een nieuw bestaan op te bouwen, wat slechts met vallen en opstaat lukt. Dolfs groeiende besef dat zijn vader in de gevangenis beland is, wordt zonder veel problemen aanvaardt, wat ongeloofwaardig overkomt en het verhaalgegeven op losse schroeven zet. Een inderhaast afgehaspeld bezoekje aan de vader versterkt dit nog. Tijdens een vakantie bij familieleden ervaart Dolf de choquerende waarheid: zijn vader werd wegens collaboratie met de Duitsers gearresteerd. In een lang gesprek met zijn moeder worden de feiten voor het eerst uitgeklaard, wat leidt tot een genuanceerdere positionering en beeldvorming omtrent de Tweede Wereldoorlog. Het belerende toontje en …Lees verder
De oorlog is afgelopen. Maar dat geldt niet voor Dolf (11, ik-figuur), zijn moeder en broertjes. Zij vluchten op een nacht van het Vlaamse platteland naar Antwerpen, nadat Dolfs vader met onbekende bestemming vertrokken is. Dolfs vader heeft gezegd dat Dolf nu de man in huis is, maar zijn moeder laat hem in het ongewisse over waarom zijn vader weg is. Iedereen lijkt meer te weten dan Dolf. De spanning van de pakkende start van de vlucht verslapt als de schrijver met grote stappen door de tijd gaat. Dolfs blijdschap over zijn hoofdrol in een toneelstuk wordt afgedaan met 'Het wordt een schitterende voorstelling en een geweldige prijsuitdeling' (p. 76). Dolf klinkt afstandelijk als hij over zichzelf zegt 'Dat bleke kereltje dat in juni nog Klein Duimpje speelde, is een taaie vent geworden die nergens voor terugdeinst' (p. 127). Dat Dolfs vader gevangen zit vanwege collaboratie met de Duitsers, komt slechts summier aan bod. De hoopgevende titel slaat op een uitspraak van Dolfs vader, die…Lees verder

En toch schijnt de zon

Einde Wereldoorlog II. De elfjarige Dolf blijft alleen achter met zijn moeder en zijn twee jongere broertjes. Vader is op zakenreis, zegt moeder, maar Dolf komt te weten dat vader in de gevangenis zit wegens collaboratie. Moeder heeft het moeilijk zonder het inkomen van haar man, die onderwijzer was. Gelukkig krijgt ze steun van de familie. Met haar drie kinderen verhuist ze van het platteland naar Antwerpen. In de ’Seefhoek’ houdt ze een winkel open van sigaren en schoolgerei. In de nieuwe school wordt Dolf gepest, maar hij staat zijn mannetje. Ook zijn moeder bijt van zich af.
In de zomervakantie gaat Dolf voor drie weken logeren bij zijn West-Vlaamse familie. Ook daar verwijt de oudste neef hem dat zijn vader schande over de familie heeft gebracht. Voor Dolfs vader luidt het vonnis: twintig jaar opsluiting. Dolf belooft zijn moeder bij haar te blijven tot vader terugkeert.
Een aangrijpend verhaal in een sobere taal in de ik-persoon van een jongen die lijdt onder de gevo…Lees verder