Boek
Nederlands

Seks bestond niet in de Sovjet-Unie : legenden en misverstanden uit de vorige eeuw

Wladimir Kaminer (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)

Seks bestond niet in de Sovjet-Unie : legenden en misverstanden uit de vorige eeuw

Genre:
Korte, autobiografisch getinte schetsen over het alledaagse leven in de Sovjet-Unie in de jaren tachtig.
Titel
Seks bestond niet in de Sovjet-Unie : legenden en misverstanden uit de vorige eeuw
Auteur
Wladimir Kaminer
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Es gab keinen Sex im Sozialismus
Uitgever
[Hoorn]: Hoogland & Van Klaveren, 2010
154 p.
ISBN
9789089670526 (paperback)

Besprekingen

Het is niet iedereen gegeven om een bestseller te schrijven, en al helemaal niet in een andere taal dan je moedertaal. Toch was het dat wat Wladimir Kaminer deed. Hij werd als Russische Jood in 1967 geboren in Moskou, volgde een opleiding tot geluidtechnicus en tot dramaturg, emigreerde in 1990 naar het pas herenigde Berlijn en brak daar in 2000 loeihard door met zijn Russendisco. Met deze bundel kortverhalen over zijn multiculturele leefomgeving plaatste hij zichzelf op de kaart als een van de grote talenten van de Duitse popliteratuur — een reputatie die de bundel Seks bestond niet in de Sovjet-Unie evenmin beschadigt als consolideert. 
Elk van de 32 verhalen die de nieuwe bundel Seks bestond niet in de Sovjet-Unie uitmaken, beslaat slechts enkele pagina’s. Dit verklaart de auteur met de bewering dat hij zijn werken uit verveling geschreven heeft in treinen zonder stopcontacten en dat de accu van zijn laptop het nu eenmaal niet langer dan drie kwartier uith…Lees verder
Wladimir Kaminer (1967) werd geboren in de Sovjet-Unie en woont sinds 1990 in Berlijn. In deze bundel schrijft hij in korte hoofdstukken over het dagelijkse leven in de Sovjet-Unie tijdens de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Onderwerpen als huisdieren (veel goedkope schildpadden, honden waren duur, katten te onafhankelijk), Sovjet-kapsels, westerse muziek (Boney M), de aanschaf - en onderhoud - van een auto, illegaal gokken en sneeuw. De verhalen vormen een collage van het leven in een (in de ogen van de westerse lezer) absurde en gestagneerde samenleving. In deze periode was de Sovjet-Unie een dictatuur waar de scherpe kantjes vanaf waren. Kaminer kijkt terug met een milde blik, zonder wrok. Enkele verhalen vertellen over het leven in het postcommunistische Rusland, vaak al even bizar. De toon is licht en ironisch, en doet denken aan columns van Kees van Kooten. Kaminer geniet enige bekendheid door zijn roman 'Russendisco' (2000). Paperback, kleine druk.