Boek
Nederlands

De prins en de vis

Wim Vromant (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sander wordt op school gepest. Dan komt er een meisje uit India bij hem in de groep. De meester probeert ervoor te zorgen dat zij zich thuis voelt op school. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Pesten
Titel
De prins en de vis / Wim Vromant ; met tek. van Jan de Kinder
Auteur
Wim Vromant
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
64 p. : ill.
ISBN
90-5838-033-5

Besprekingen

Sander wordt op school gepest. Is het vanwege zijn eenvoudige afkomst? Suman, het nieuwe meisje uit India, wordt ook gepest. Het laat zich raden waarom. Alleen zij twee krijgen geen uitnodiging om op de verjaardag van hun klasgenoot Heinz -- nomen est omen -- te komen. Zij kregen een lege bruine envelop in plaats van een groene met uitnodiging. Een geraffineerd baasje, die Heinz. Het gaat van kwaad tot erger zodat meester Tom zich genoopt ziet in te grijpen. Hij doet dat op een originele manier, door met de kinderen het Holi-feest te vieren, een uitbundig Indiaas kinderfeest. De schoolsituatie die Vromant beschrijft, zal velen bekend voorkomen: pesten en dan ook nog met een racistische ondertoon. Het gevaar van een zielige en een eenzijdige benadering dat bij zo'n verhaal op de loer ligt, heeft hij omzeild door zowel een Vlaams kind als een emigrantenkind het voorwerp van de pesterijen te laten zijn. Natuurlijk kunt u opwerpen dat in de werkelijkheid niet altijd zulke harmonieuze oplo…Lees verder
Sander wordt op school gemeen geplaagd, net als het nieuwe meisje Suman, dat uit India komt. Maar meester Toon geeft prachtige Indiase verhalen als leesstof en samen met Sumans moeder organiseert hij een Indiaas kinderfeest, waarbij de plaaggeest voor schut komt te staan. Een happy-end met verzoening en vriendschap. Dit verhaal heeft een religieuze strekking: God helpt de onschuldige. Eenvoudige taal, grote letter. De zinnen beginnen telkens op een nieuwe regel. De twee sprookjes staan in cursieve letters zodat duidelijk wordt dat dit verhalen in het verhaal zijn. Aardige en goed bij de tekst passende, met grijs ingevulde inkttekeningen en een fleurige, gekleurde kaft. Vanaf ca. 7 jaar.