Boek
Nederlands

Wim

Wim Hofman (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wim heeft het erg moeilijk thuis; zijn ouders hebben altijd ruzie en daarom loopt hij op een dag weg. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Weglopen
Titel
Wim
Auteur
Wim Hofman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
132 p. : ill.
ISBN
90-451-0242-0

Besprekingen

Wim is thuis, het is zomervakantie. Hij brengt zijn dagen door met rondhangen op het strand, garnalen vangen, een kweekje meelwormen opzetten, een vlieg de vleugels uittrekken, een kikker in een bokaaltje houden... En observeren wat er rondom hem gebeurt. Hij neemt er regelmatig notitie van: "13 juli wormen gezocht / er was een ongeluk met 5 auto's / en nu regent het". Thuis valt er voor Wim niet veel te rapen. Zijn ouders hebben steevast ruzie als ze thuis zijn (gelukkig is dat niet vaak) en geen tijd om zich met hem bezig te houden. Ze hebben allebei nl. een nieuwe relatie. Van zijn broer Hein ziet hij liever de hielen dan de tenen, want die vindt altijd wel iets om zijn broertje te pesten. Het is geen tragisch hoogtepunt dat Wim op een bepaald moment doet besluiten om weg te lopen, maar de zoveelste nacht alleen in het donkere huis, het zoveelste venijnige pesterijtje, het gevoel te veel te zijn, al te zeer verwaarloosbaar.

Het boek bestaat vrijwel geheel uit kort genoteerde…Lees verder
Het trieste relaas van de bezigheden en emoties van een eenzame 11-jarige jongen uit een liefdeloos gezin. Zijn ouders zoeken beiden een andere partner, zijn broer en andere kinderen pesten hem. Als hij de situatie niet meer aankan, loopt hij weg. In sobere bewoordingen worden het verdriet en de eenzaamheid van Wim weergegeven. Zonder sentimentaliteit maar met aandacht voor details zijn Wims bezigheden beschreven, in een stijl, die in korte zinnen de gedachtegang van de hoofdpersoon zelf kan zijn. Verzorgde gebonden editie, geïllustreerd met kleine zwart-witte pentekeningen. Aangrijpend boek voor kinderen vanaf ± 10 jaar (en volwassenen!). Bekroond met een Zilveren Griffel 1977 en de Nienke van Hichtumprijs 1977.

30.000 woorden van Charlie

Charlie doet op aanraden van haar klasjuf, Sarah, mee aan een schrijfmarathon. Gedurende een maand dient ze een verhaal te schrijven van 30.000 woorden of een gemiddelde van 1000 woorden per dag. Ze wordt hierin gesteund en bijgestuurd door haar klasjuf, die dagelijks adviezen geeft. Aan inspiratie heeft Sarah geen gebrek. In haar eigen leven gebeurt er op dat ogenblik heel wat, waardoor ze al snel beslist om haar eigen verhaal te vertellen. Over haar moeder, die heeft aangekondigd dat ze depressief is. En over de Turkse Orhan op wie Charlie erg verliefd is en waarmee ze net voor de eerste keer gezoend heeft. Voor Charlie is het niet eenvoudig haar gevoelens te plaatsen, haar verdriet om haar moeder en de kriebels in haar buik voor Orhan. Gelukkig is er haar vriendin Ayse en haar vader die er op zijn eigen manier probeert te zijn voor haar moeder en Charlie. Charlie ziet haar moeder voor zich uit staren en laat haar niet graag alleen. Voor zichzelf maakt ze een lijstje van de manieren…Lees verder

Wim

Wim probeert overeind te blijven. En dat is best moeilijk, als je beide ouders nog wel onder hetzelfde dak wonen, maar of ruzie maken, of met hun nieuwe partner uitgaan, en vooral niet naar je omkijken. En met zo’n pestbroer van een Hein, die Wim zijn meelwormen op het vuur zet, zijn kikker vergiftigt, of zijn zakgeld steelt. Niet te verwonderen dat Wim wegloopt. De auteur slaagt er heel goed in te laten meevoelen met Wim: zijn verveling, zijn angst, zijn woede, en vooral: zijn grote verdriet. Daarnaast geeft hij een mooi beeld van het kustleven in Vlissingen, zowel van de bewoners als van de toeristen. Alleen eindigt het boek vreemd, wanneer de weggelopen Wim wordt afgehaald door Marjan, de vriendin van zijn vader, die hij nog nooit ontmoet heeft.

Over Wim Hofman

Willem (Wim) Hofman (Oostkapelle, 2 februari 1941) is een Nederlands kinderboekenschrijver, dichter en illustrator.

Biografie

Na de lagere school ging hij naar het seminarie in Sterksel, omdat hij missionaris wilde worden. Hij begon al vroeg met het schrijven van boeken, en in 1969 werd zijn eerste boek gepubliceerd: Welwel, de zeer grote tovenaar & zes andere doldwaze verhalen over ridders, tovenaars, matrozen, krentenbollen, cowboys, indianen & over een planeet.

Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en woont sinds de jaren 70 in Vlissingen. Hofman schrijft niet alleen boeken, hij illustreert ze ook en maakt schilderijen.

Werk

Hofmans verhalen hebben vaak sprookjesachtige elementen en lopen niet altijd goed af. Zelf heeft hij hierover gezegd: "Ik houd niet van een goede afloop. Waarom willen mensen dat toch? Als iets goed eindigt is het klaar, over, voorbij. Er spreek…Lees verder op Wikipedia