Boek
Nederlands

Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden?

Wim Daniëls (auteur), Roger Klaassen (illustrator)
+1
Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden?
×
Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden? Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden?

Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden?

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Van Dale junior spreekwoordenboek : wat betekenen onze spreekwoorden?
Auteur
Wim Daniëls
Illustrator
Roger Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Van Dale Lexicografie, 2007
550 p. : ill.
ISBN
9789066480858

Besprekingen

Ruim 2700 spreekwoorden en uitdrukkingen zijn op een overzichtelijke manier alfabetisch op hoofdwoord gerangschikt. Behalve de betekenis staat er ook een korte herkomstverklaring en/of uitleg bij. Vervolgens wordt het spreekwoord gebruikt in zinsverband. Daarbij spelen jongeren vaak een rol. Voor alle onderdelen zijn verschillende lettertypes en kleuren gebruikt. Dit woordenboek bevat een groot aantal bekende en minder bekende spreekwoorden, uitdrukkingen en zegswijzen. Uitdrukkingen die wel algemeen bekend zijn in Vlaanderen, maar niet in Nederland zijn ook opgenomen. De spreekwoorden zijn verdeeld over twee kolommen, zodat er veel informatie op past, maar het geheel toch prettig leesbaar is. Deze nieuwe editie bevat ongeveer tweehonderd spreekwoorden meer. Ook heel moderne uitdrukkingen, zoals 'elk nadeel heeft zijn voordeel' zijn erin terug te vinden. Daarnaast is de lay-out kleurrijker geworden en zijn er illustraties in opgenomen. Met behulp van kleine grappige, cartoonachtige kl…Lees verder

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier, tv-presentator en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Verder presenteert hij sinds 2021 enkele tv-programma's.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast…Lees verder op Wikipedia