Boek
Nederlands

Op vakantie! : een geschiedenis van onze vrije tijd

Wim Daniëls (auteur)

Op vakantie! : een geschiedenis van onze vrije tijd

Dertig korte hoofdstukken over de geschiedenis van de vakantie en vrijetijdsbesteding.
Titel
Op vakantie! : een geschiedenis van onze vrije tijd
Auteur
Wim Daniëls
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Alfabet Uitgevers, 2021
239 p. : ill.
ISBN
9789021340029 (hardback) 9789021341651 (hardback)

Besprekingen

Veelschrijver, taaladviseur en entertainer Wim Daniëls (1954) boog zich over de geschiedenis van de vakantie. In bijna dertig korte hoofdstukken (en een inleiding) behandelt hij allerlei aspecten van het op vakantie gaan in het verleden. Kamperen, bouwvakvakantie, wandellust, wintersportvakantie, met de touringcar, vliegvakantie, vakantiekolonies, vakantieboeken en heimwee zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die de auteur aansnijdt. Weetjes, opsommingen, bijzonderheden, voorbeelden: Daniëls reist her en der met zeven-mijls-laarzen op vlot geschreven wijze door de onderwerpen. Je kunt er een zomers of nostalgisch gevoel van krijgen. De schrijver licht geregeld iets op uit zijn eigen vakantieverleden. Over de Tienertoerkaart: “Net als de meeste kaarthouders reisde ik van hot naar her”. Hij citeert regelmatig, vooral uit verschillende kranten, die hij opzocht via de onlinekrantenbank Delpher.nl. Met historische zwartwit-foto’s en kleine kaders over speciale thema’s, zoals de Vakantie…Lees verder

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier, tv-presentator en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Verder presenteert hij sinds 2021 enkele tv-programma's.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast…Lees verder op Wikipedia