Boek
Nederlands

Alle dingen van Daan : uit het liefdesleven van een scholier

Wim Daniëls (auteur)

Alle dingen van Daan : uit het liefdesleven van een scholier

Wim Daniëls (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Ervaringen uit het school- en liefdesleven van een middelbare scholier en zijn vrienden en vriendinnen.
Titel
Alle dingen van Daan : uit het liefdesleven van een scholier
Auteur
Wim Daniëls
Taal
Nederlands
Editie
Geh. herz. ed.
Uitgever
Haarlem: Holland, 2002
223 p.
Aantekening
Eerder verschenen o.d.t. : Dingen van Daan ; Daan verliest en verliefd
ISBN
90-251-0898-9

Besprekingen

Drie boeken met fotocovers van jonge mensen verschenen in de reeks 'Life', een naam als een vlag die volledig de lading dekt. Het gaat om verhalen zonder nadrukkelijke boodschap, zo uit het leven geplukt, met de ontstellende herkenbaarheid en voorspelbaarheid van verliefd worden, het verheerlijken van de aanbedene en de bijbehorende perikelen en zaligheden. De zwaarte en de lichtheid van zo'n jong leven, het blijven dankbare onderwerpen. In de drie verhalen is het hoofdpersonage telkens een zéér gewone Hollandse jongen.

Alle dingen van Daan reikt niet verder dan doordeweekse dingen en is een updating van de Daan-boeken van een aantal jaren terug. Met een glimlach herlas ik sommige zaken die ik me nog goed herinnerde zoals de 'life'-gesprekken met zijn vader over schoolresultaten. Toch hield ik deze keer aan het geheel meer een gevoel van ergernis over. Wim Daniëls blijkt de school- en jongerenwereld zeer goed te kennen, maar inhoud en taal zijn zo typisch Hollands en z…Lees verder
Deze uitgave is een geheel herziene uitgave van twee aparte boeken over de middelbare scholier Daan: 'Dingen van Daan' en 'Daan verliest en verliefd'*. De hoofdpersoon vertelt over zijn belevenissen op school en over zijn liefdesleven. Het 'hoe kom ik over bij de anderen' is een belangrijk thema. Die anderen zijn vaak ongenuanceerd neergezet. Dat maakt het verhaal oppervlakkig. Ouders en leraren worden stereotiep afgebeeld. De seksualiteit wordt enerzijds open beschreven, anderzijds toch weer heel bedekt. Het gaat irriteren wanneer hij zijn eigen penis alsmaar Charlie blijft noemen. Het verhaal is sterk in de weergave van de onzekerheid van de hoofdpersoon. Hier en daar is het boek humoristisch. De stijl is vlot en leest makkelijk weg. Lezers vanaf ca. 14 jaar zullen veel herkennen.

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast bij het tv-programma…Lees verder op Wikipedia