Boek
Nederlands

De muur

Willy Spillebeen (auteur)
+1
De muur
×
De muur De muur
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Twee Italiaanse studenten graven met een groep vrienden een tunnel onder de Berlijnse Muur door om zo familie en vrienden te helpen ontsnappen naar West-Berlijn. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De muur
Auteur
Willy Spillebeen
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
173 p.
ISBN
90-5908-102-1

Besprekingen

Willy Spillebeen maakte naam als auteur van epische romans voor volwassenen, maar zijn thema's spreken ook adolescenten aan. In jongerenromans als De hel bestaat (1984), Een pluisje van de zee (1989), Anastasia (2001) en Het toeval (2003) verzet hij zich tegen iedere vorm van onderdrukking en machtsmisbruik. In De muur ondergraaft hij, op weg naar de vrijheid, letterlijk het geconcretiseerde kwaad.

In afgemeten taal en nagenoeg rapporterende stijl vertelt Willy Spillebeen het waargebeurde verhaal van een groep jonge idealisten tijdens en na de bouw van de Berlijnse muur in 1961. De Italiaanse studenten Carlo en Luigi zien met lede ogen aan hoe hun vriend Werther wegkwijnt in het communistische Oost-Berlijn. De muur snijdt hem letterlijk van zijn opleiding en van zijn toekomst in West-Berlijn af. Carlo en Luigi onderbreken hun studie en vatten het waanzinnige plan op om voor hun vriend en zijn gezin een vluchttunnel onder de muur graven. Totaal…Lees verder
Drie studenten, Werther, Carlo en Luigi, leven begin jaren zestig van de 20e eeuw in Berlijn en maken de scheiding van de stad mee. Werther woont met gezin en moeder in het oosten van de stad; zij hebben te laat door dat ze niet meer weg komen. Carlo en Luigi graven een tunnel om hun vrienden te helpen ontsnappen. Al snel graaft een hele groep mee om vrienden en familie over te kunnen laten lopen. Vooral Luigi en Carlo zijn bang voor verraad omdat de Stasi ook in West-Berlijn zijn spionnen uitzet. Het laatste hoofdstuk speelt veertig jaar later. De kleinkinderen van Werther en Carlo zijn bevriend en kijken terug op de val van de muur en de geschiedenis van hun grootouders. Dit geromantiseerde verhaal berust op een werkelijk gebeurde vlucht die televisiezender NBC toen volgde en verfilmde. Deze filmploeg speelt ook een rol in het boek waarin de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de afloop en kun je je inleven in de hoofdpersonen. Een boek dat een go…Lees verder

De Muur

'De Muur' vertelt het verhaal van de komst van de Berlijnse Muur. Een muur die in 1961 gebouwd werd om Oost- en West-Berlijn van elkaar te scheiden. Het is ook het verhaal van Werther, Luigi en Carlo, drie vrienden die samen studeren aan de kunstacademie in West-Berlijn. Met de komst van de Muur ziet Werther, die in Oost-Berlijn woont, zijn toekomst in duigen vallen. Zijn studies kan hij wel vergeten.
Oost-Berlijners mogen van dan af niet meer de grens over. Wie het toch probeert, riskeert zware straffen of wordt de dood ingejaagd.
Binnen een aantal maanden dient Werhter in legerdienst te gaan, en dat ziet hij al helemaal niet zitten. Dan zal hij zelf als grepo aan de Muur moeten gaan patrouilleren. En misschien wel mensen, vrienden van hem, moeten neerschieten.
Luigi en Carlo smeden een plan om hun vriend de grens over te smokkelen. Na grondige prospectie van de grensgebieden komen ze tot de slotsom dat het graven van een ondergrondse tunnel de enige uitweg is. Het …Lees verder

Over Willy Spillebeen

Willy Spillebeen (Westrozebeke, 30 december 1932) is een Belgische auteur uit Menen, West-Vlaanderen. Spillebeens oeuvre bezit een opvallende eenheid qua thematiek en levensbeschouwing. De sleutelbegrippen tot de gedichten keren terug in de romans en verhalen. De vaak sterk symbolisch geladen beelden uit zijn poëzie zijn ook terug te vinden in zijn proza en worden daar aangevuld met een naturalistische natuurbeschouwing. Schrijven is de zingeving van zijn bestaan. De werken van Spillebeen kunnen worden gezien als een geschreven zoektocht die gaat van chaos naar orde, van verbrokkeling naar eenheid en van metafysieke twijfel naar een vrijzinnig geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van de mens.

Biografie

Willy Spillebeen werd in 1932 geboren te Westrozebeke, West-Vlaanderen. Hij groeide op in een landbouwersgezin. Zijn moeder was heel gelovig, zijn vader eerder liberaal en anti-klerikaal. Zijn vader wilde dat hij zou ver…Lees verder op Wikipedia