Boek
Nederlands

De bende van de mol

Willy Schuyesmans (auteur), Paul De Becker (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De 'bende van de mol', drie jongens en een meisje, probeert een notaris tegen te werken die, koste wat kost, een nieuw golfterrein in een natuurgebied wil aanleggen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Milieu, Vriendschap
Titel
De bende van de mol
Auteur
Willy Schuyesmans
Illustrator
Paul De Becker
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 1994
91 p. : ill.
ISBN
90-317-1043-1

Besprekingen

De bende van de mol is een van de populairste boeken van Willy Schuyesmans (oorspronkelijk uit 1994), wat zonder twijfel ligt aan de mix van avontuur en milieuproblematiek. Doordat een meisje een bijzondere rol speelt in de bende, kan de auteur ook de vrouwelijke lezers over de streep trekken. Dat meisje is Linde, dochter van de nieuwe boswachter van de Tikkebossen. Samen met de bende saboteert ze het golfterrein van de notaris die hun schuilhol vernielde. Ze ontdekken dat de notaris niet zuiver op de graat is. Samen met Lindes vader ontmaskert de bende zijn betrokkenheid bij een milieuschandaal. Die ontmaskering verloopt heel stereotiep in de lijn van zovele jeugddetectives met kinderen in de heldenrol. Het slot is wensvervullend en sensationeel. De personages zijn al even stereotiep; hun motieven en gevoelens worden overduidelijk in de verf gezet. Natuurlijk is de notaris een karikatuur, zijn corruptie wordt extra dik aangezet, maar ook de andere personages zijn types. Een sp…Lees verder
Linde, het dochtertje van de nieuwe boswachter, wil dolgraag lid worden van de bende van de mol. Daarvoor moet ze drie proeven afleggen. Nadat Linde toegelaten is tot de bende, ontdekken de vier bendeleden dat notaris Devreeke niet veel goeds van plan is met De Brakke Wei en de Tikkebossen. De bende van de mol probeert deze plannen te dwarsbomen en doet daarbij een verschrikkelijke ontdekking. Een makkelijk leesbaar verhaal door de humor en de duidelijke verhaalstructuur. Het spannende verhaal is gedrukt in een duidelijk lettertype en wordt geïllustreerd met kleine zwartwitpentekeningen aan het begin van de ongenummerde hoofdstukken. Jammer genoeg staan deze niet bij de juiste tekst in het verhaal geplaatst; op de kaft een kleurenillustratie. Het boek is geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouw van de basisschool vanaf ca. 8 jaar.

Over Willy Schuyesmans

Willy Schuyesmans (Oostende, 11 juni 1945) is een Vlaams jeugdauteur en journalist. Sinds eind jaren 80 werd hij bekend als schrijver van jeugdboeken, waarvan er verschillende in Vlaanderen een bekroning kregen.

Biografie

Na zijn studies werd Schuyesmans journalist. Hij schreef zijn eerste boek pas toen hij 43 was. Dat gebeurde na een ontmoeting in 1985 met gorillaonderzoekster Dian Fossey in Rwanda, waar hij als journalist aan het werk was. Zijn werk als reporter inspireerde Schuyesmans ook voor zijn volgende twee boeken over de bedreiging van de zeehonden in de Waddenzee en de uitroeiing van de olifanten in Afrika. In veel van zijn boeken staan natuur en milieu centraal.

Toch is de natuur niet zijn enige thema. Zelf heeft hij een boontje voor Stilstaan, een boek over een jongen van tien die onverwachts sterft. En in Middernachtzonde is jaloersheid - en wat die onhebbelijke emotie kan aanrichten - het centr…Lees verder op Wikipedia