Boek
Nederlands

Brand in de tikkebossen

Willy Schuyesmans (auteur), Paul De Becker (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Brand in de tikkebossen / Willy Schuyesmans ; met tek. van Paul de Becker
Auteur
Willy Schuyesmans
Illustrator
Paul De Becker
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 1999
93 p. : ill.
ISBN
90-317-1279-5

Besprekingen


Dit onderhoudende verhaal doet een beetje denken aan de verhalen van Enid Blyton over 'De vijf'. Ook hier beleven vijf kinderen avonturen: ze ontdekken een complot en ontmaskeren een snode boef. Drie jongens, alle met dierennamen, en het verstandige meisje Linde vormen samen met Manon een club in het bosje waar ze vaak spelen. Vader is boswachter, moeder bakt pannenkoeken... Het verhaal speelt zich af in de omgeving van huis en tuin, in een veilige, herkenbare wereld. Anders dan bij nostalgische avonturenverhalen gaan de kinderen gewoon naar school en moeten ze voor het avondeten thuis zijn. De slechteriken zijn arrogante projectontwikkelaars die aan het woord van een kind niet veel waarde hechten. Versterkt door andere ongelovige volwassenen is dit de krachtigste boodschap: als kind het gevoel hebben dat volwassenen je niet au serieux nemen, dat ze eerder geloof hechten aan het woord van dubieuze heren.

De karakters worden in de eerste hoofdstukken summier geschetst. Met v…Lees verder

Over Willy Schuyesmans

Willy Schuyesmans (Oostende, 11 juni 1945) is een Vlaams jeugdauteur en journalist. Sinds eind jaren 80 werd hij bekend als schrijver van jeugdboeken, waarvan er verschillende in Vlaanderen een bekroning kregen.

Biografie

Na zijn studies werd Schuyesmans journalist. Hij schreef zijn eerste boek pas toen hij 43 was. Dat gebeurde na een ontmoeting in 1985 met gorillaonderzoekster Dian Fossey in Rwanda, waar hij als journalist aan het werk was. Zijn werk als reporter inspireerde Schuyesmans ook voor zijn volgende twee boeken over de bedreiging van de zeehonden in de Waddenzee en de uitroeiing van de olifanten in Afrika. In veel van zijn boeken staan natuur en milieu centraal.

Toch is de natuur niet zijn enige thema. Zelf heeft hij een boontje voor Stilstaan, een boek over een jongen van tien die onverwachts sterft. En in Middernachtzonde is jaloersheid - en wat die onhebbelijke emotie kan aanrichten - het centr…Lees verder op Wikipedia