Boek
Nederlands
Romeo wordt verliefd op Julia, die van haar familie met iemand anders moet trouwen. Bewerking in verhaalvorm van het gelijknamige toneelstuk van W. Shakespeare.
Onderwerp
Tragische liefde
Extra onderwerp
Liefdesverhalen, Toneelteksten
Titel
Romeo en Julia
Auteur
William Shakespeare
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
gemoderniseerde heruitgave naar Gutenberg
Uitgever
Rotterdam: Calbona Uitgeverij, 2017
126 p. : ill.
ISBN
9789492575470 (paperback)

Besprekingen

Papieren uitgave van Shakespeare's komedie uit circa 1593 zoals opgenomen in het Project Gutenberg, een digitale bibliotheek van e-books (vooral teksten uit het publieke domein). Twee tieners uit Verona worden verliefd op elkaar, maar hun liefde heeft geen toekomst omdat ze uit rivaliserende adellijke families komen. Op een avond ziet Romeo, zoon van het hoofd van de familie Montague, toevallig de 13-jarige Julia Capulet en wordt verliefd. De liefde is wederzijds, heeft geen kans, maar toch trouwen ze in stilte. Als Julia door haar familie wordt gedwongen te trouwen met graaf Paris, neemt ze vlak voor de bruiloft een slaapdrank. De familie Capulet denkt dat ze dood is en baart haar op in hun grafkelder. Romeo hoort dat Julia dood is, gaat naar de grafkelder, doodt Paris en neemt vergif. Als Julia wakker wordt en de dode Romeo ziet, pakt ze een dolk en steekt zichzelf dood. De bekende romantische tragedie uit 1594-96 van Engelands belangrijkste toneelschrijver en dichter (1564-1616) i…Lees verder

Romeo en Julia

William Shakespeare schreef het tragische verhaal over de liefde tussen een jongen, Romeo, en een meisje, Julia. Ze stammen elk uit een adellijke familie. Romeo is een Montague en Julia een Capulet. De vijandschap tussen beide families is zo groot dat zelfs de dienaars met elkaar op de vuist gaan wanneer ze mekaar tegenkomen. Maar Romeo en Julia zijn zo verliefd dat ze zelfs in het geheim trouwen. Tybalt, een neef van Julia, kan het niet langer verdragen dat Romeo in de buurt van Julia komt en zoekt ruzie met Mercurio, de beste vriend van Romeo. Gedreven door haat doodt Tybalt Mercurio, waarna Romeo zijn beste vriend wil wreken en Tybalt doodt. Hiervoor moet Romeo boeten. Hij wordt verbannen uit het land en moet Julia bedroefd achterlaten. Pater Lorenzo, die het koppel heeft gehuwd, bedenkt een vernuftig plan, maar dit loopt noodlottig af. Een prachtig liefdesverhaal over het beroemdste liefdespaar uit de wereldliteratuur. Prachtige, frele illustraties in aquarel geven het geheel i…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia