Boek
Nederlands
Twee toneelstukken.
Bevat
Extra onderwerp
THE, Shakespeare, Theaterteksten
Titel
Othello ; Koning Lear / William Shakespeare ; vert. en van commentaar voorzien door H.J. de Roy van Zuydewijn
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
H.J.F. De Roy van Zuydewijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2013
308 p.
ISBN
9789029587990 (hardback)

Besprekingen

In de eerste van deze twee tragedies heeft de moor Othello carrière gemaakt in het leger van Venetië en trouwt met de dochter van een senator. Maar zijn vaandrig Jago is jaloers op zijn succes en verzint dat Desdemona verliefd is op Othello’s luitenant Cassio. De onzekere Othello gelooft dat en wurgt haar later. In ‘Koning Lear’ wil de oude koning Brittannië verdelen onder zijn drie dochters, waarbij hun liefde voor hem bepalend is. Hij gelooft de onoprechte liefdesbetuigingen van de twee oudsten en zij krijgen elk de helft. De jongste, Cordelia is eerlijk, toont geen valse liefde en krijgt niets, maar is later het enige kind dat Lear helpt als hij bedreigd wordt. Beide tragedies van Engelands belangrijkste toneelschrijver/dichter (1564-1616) hebben nog veel zeggingskracht door universele thema’s, rake psychologie, subtiele humor en mooie poëzie. De uitstekende vertaling, sluitstuk van de Shakespeare-vertalingen van de winnaar van de Martinus Nijhoffprijs 2002, is helder, poëtisch en …Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia