Boek
Nederlands

Engelenmoord

Wendy Stroobant (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Louise’s rustige leven als dochter van de gevangenisdirecteur raakt grondig verstoord wanneer ze achtervolgd wordt door de geest van een overleden kind. Die geest dwingt haar een van de gevangenen te bevrijden. Het wordt een harde strijd voor Louise.
Onderwerp
Gevangenissen
Titel
Engelenmoord
Auteur
Wendy Stroobant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
176 p.
ISBN
9789059084070 (paperback)

Besprekingen

Engelenmoord is een detective tegen een historische achtergrond. Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemde stad in België. In kleurrijke scènes komen de wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren tachtig van de negentiende eeuw gedetailleerd tot leven: de fotografie, de studie van de specifieke gelaatstrekken van criminelen, het gebruik van ‘chloraal’ als kalmerend middel; de opvoeding van meisjes tot volgzame vrouwen en de voorzichtige opstand daartegen, de populariteit van seances, de macht van de burgerij. De toon voor een broeierige sfeer is daarmee gezet.
Hoofdpersoon Louise is zestien jaar. Zij woont met haar vader en zwakbegaafd broertje Emile in het directeurshuis van de gevangenis en loopt school bij de nonnen. Zowel uiterlijk als innerlijk wordt ze als een kind van haar tijd getypeerd. Zij is precies een meter vijftig, ‘een heel normale lengte voor een meisje van zestien’, en met haar vuurrode haar krijgt ze het aureool van een…Lees verder
De 16-jarige Louise houdt van fotograferen en is nogal avontuurlijk ingesteld. In haar eentje bezoekt ze een seance bij een Russische gravin die geesten oproept. Daarbij fotografeert ze Olga, het overleden dochtertje van de gravin, dat vanaf dat moment in haar dromen blijft rondspoken met de smeekbede 'Red hem, Louise'. Het blijkt dat ze het jongetje Andrei moet bevrijden, nummer 22 in de gevangenis waarvan haar vader directeur is. Er zijn meer mensen in Andrei geïnteresseerd, onder wie een politicus die geobsedeerd wordt door de samenhang tussen criminaliteit en schedelbouw. Het verhaal, dat eind 19e eeuw in België speelt, wordt afwisselend verteld vanuit Louise en Andrei. Doordat pas gaandeweg duidelijk wordt hoe de verschillende personages zich tot elkaar verhouden, blijft het verhaal boeiend. De schrijfster, van wie dit de zesde historische jeugdroman is, heeft humor, vertelt met vaart en schrijft vlotte dialogen. Tussen alle spannende en mysterieuze gebeurtenissen door krijgt de …Lees verder

Engelenmoord

In 'Engelenmoord' combineert Wendy Stroobant een spannend historisch verhaal met een niet alledaags thema: het gevangenisleven in de negentiende eeuw.
Het gezin van Louise verhuisde naar een nieuw huis, naast de gevangenis waar haar vader directeur is. Samen met haar broertje Emiel, een fragiel kind dat in zijn eigen fantasiewereld leeft, probeert ze de vaak saaie dagen door te komen. Tot ze op het idee komt om met haar gloednieuwe camera niet meer te gaan voor stillevens, maar het echte leven te fotograferen. Ze gaat op zoek naar modellen en ziet in de tuinman, een zwakzinnige gevangene, een erg geschikt eerste ‘slachtoffer’. Maar dan moet ze eerst langs haar vader, want meisjes met fatsoen fotograferen geen gevangenen.
Ze leert ook de knappe Filip Van Merode kennen op het burgemeestersbal, die, raar maar waar, alleen maar oog heeft voor de gewone Louise. Geleidelijk aan komt ze te weten waar die mooie man zich mee bezighoudt. Hij onderzoekt of men aan de gelaatstrekken v…Lees verder

Over Wendy Stroobant

Wendy Stroobant (Brussel, 26 april 1961) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

Als kind was Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Stroobant leerkracht op een lagere school.

Werk

Stroobant schrijft historische verhalen voor jongeren vanaf een jaar of 12. Ze debuteerde in 2006 met Orfeo, over een Italiaanse castraatzanger uit de 18de eeuw. Haar verhalen spelen zich onder meer af ten tijde van de Franse Revolutie (Het beest), aan het hof van Lodewijk XIV (Prins van de hel) of in de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden (Duivelsstijd).

Ze plaatst telkens bijzondere mensen tegen de achtergron…Lees verder op Wikipedia