Boek
Nederlands

(On)geloof

Wendela Walta (auteur)
+1
(On)geloof
×
(On)geloof (On)geloof
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 16-jarig streng-christelijk meisje leert door haar vriendschap met een meisje uit de stad het leven buiten de sekte kennen en begint zich af te zetten.
Titel
(On)geloof
Auteur
Wendela Walta
Taal
Nederlands
Parallele titel
Ongeloof
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2010
191 p.
ISBN
9789047512721 (paperback)

Besprekingen

Tennesee is een normale tiener, ze houdt van linedancing, is goed in sport, maar heeft een hekel aan gym. Als ze van Amsterdam naar een klein dorpje in Twente verhuist, is het wel even wennen. Het is er stil, er is geen tram waardoor ze 's ochtends op tijd wakker wordt voor school; en dan zijn er 'de blauwtjes', mensen van een streng christelijke sekte. Ze mogen niet met mensen van buiten de sekte omgaan tenzij het niet anders kan. Zo zit er een klein groepje blauwtjes op Tennesees nieuwe school. In het geheim wordt ze vriendinnen met een van hen, Lydia. Lydia voelt zich niet thuis in de sekte en wil graag weten wat er in de gewone wereld gebeurt. Door een schrift, waarin de twee meisje hun leven aan elkaar beschrijven, leren ze elkaars cultuur een beetje kennen. De vriendschap groeit en wordt steeds sterker, tot Lydia dreigt te worden uitgehuwelijkt.
(On)geloof is een erg ontroerend boek. Het is in eerste instantie geschreven vanuit het oogpunt van Tennesee. Stukje bij beet…Lees verder
Lydia is een 16-jarig meisje uit de streng christelijk-orthodoxe kerk-der-zuivere-volgelingen in een Twents dorpje. Als zij op school Tennesee ontmoet, leert ze dat er jongeren zijn die heel andere denkwijzen en leefregels hebben. Lydia is een 'blauwtje': ze draagt alleen maar blauwe kleding en volgt tradionele levensregels, komt uit een groot gezin en wordt in een zeer benauwende, besloten leefgemeenschap opgevoed. Wanneer ze zich, door Tennessee en haar vriendinnen beïnvloed, aan haar oorsprong wil ontworstelen, blijken de bindingen erg sterk te zijn. In de serie 'Impact'* is dit een bijzonder boek over vriendschap tussen meisjes uit twee werelden. De maatschappelijke onderwerpen en problemen die in deze serie worden besproken, zijn steeds relevant, up-to-date en belangwekkend. Door het moderne taalgebruik en de realistische weergave is dit boek zeer toegankelijk. Vanaf ca. 14 jaar.