Boek
Nederlands

Meedogenloos mooi : theaterteksten

+1
Meedogenloos mooi : theaterteksten
×
Meedogenloos mooi : theaterteksten Meedogenloos mooi : theaterteksten

Meedogenloos mooi : theaterteksten

Vier theaterteksten waarin Walter van den Broeck op zoek gaat naar de ware Vlaamse volksaard. Deze vier stukken werden al ontelbare keren opgevoerd, maar zijn nog nooit eerder in boekvorm verschenen.
Bevat
Bevat : Au Bouillon Belge ; De bloemen, de vogels, de gruwel...; De ronde van Vlaanderen ; Vermist
Bevat
Titel
Meedogenloos mooi : theaterteksten
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2008
279 p.
ISBN
9789460010064

Besprekingen

Walter Van den Broeck heeft een meer dan behoorlijke staat van dienst, met vele successen, prijzen en onderscheidingen. Zijn toneelteksten kregen vooral in de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw een grote bijval, en werden regelmatig gespeeld door de grote gezelschappen. De laatste jaren liep bij de beroepsgezelschappen de belangstelling voor zijn theaterwerk wat terug, mede te wijten aan de verminderde aandacht die aan het zogenaamde teksttheater werd besteed. Maar in het circuit van het vrijetijdstheater (dat in Vlaanderen een opmerkelijke kwaliteit vertoont) worden zijn teksten druk gespeeld. De in deze bundel verzamelde teksten zijn niet echt recent: ze werden tussen 1980 en 2003 gecreëerd. Maar ze verdienen beslist opnieuw in de belangstelling te worden gebracht.

'Au Bouillon Belge' werd geschreven ter gelegenheid van het honderdvijftigjarige bestaan van België in 1980, en werd gecreëerd door het inmiddels verdwenen gezelschap BENT in een regie van Jaak Vissenaken. De…Lees verder
In deze bundel van de Vlaamse schrijver Walter van den Broeck zijn vier ongeveer even lang toneelteksten opgenomen. Het aantal personages varieert van drie tot negen. Die zijn verwikkeld in tragikomische verhalen over gemankeerde (familie-) relaties, over mislukte huwelijken, over het onvermogen tot communiceren, over onderdrukte seksuele driften, over de ‘miserie’ in het kleinburgerlijke Vlaanderen. Oftewel: over ‘het leed achter onze eigen geveltjes’, zoals een huisarts in een van de stukken zegt. De dialogen zijn zeer levendig en levensecht geschreven en als zodanig ook zelfstandig te lezen – je ziet het stuk als het ware voor je. De regieaanwijzingen geven het kader aan waarbinnen de handelingen zich afspelen, zoals de televisie waarop ‘Mooi en meedogenloos’ (oftewel ‘The bold and the beautiful’) te zien is. Het spelen van deze teksten zal voor de meeste Nederlanders lastiger zijn, vanwege de zo typische Vlaamse sfeer met soms surrealistische trekjes van de stukken – zoals een afg…Lees verder

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia