Boek
Nederlands

Brief aan Boudewijn

Autobiografisch relaas van een jeugd in de Belgische Kempen in de jaren '40 en '50, in de vorm van een brief aan de Belgische koning.
Titel
Brief aan Boudewijn
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 1986
237 p.
ISBN
90-223-0754-9

Besprekingen

Zijne Majesteit De Lezer

"U zal me waarschijnlijk niet geloven, maar in feite is mijn belangstelling voor het koningshuis heel gering." Walter van den Broeck mocht het nog zo benadrukken in interviews na het succes van Brief aan Boudewijn - en nog meer toen hij werkte aan de cyclus Het beleg van Laken - de media zagen hem graag als een intellectuele royalty-watcher: "Er is een poos geweest dat men dacht dat ik een expert koningshuis was, en ik werd om de haverklap gebeld. Terwijl al mijn informatie voor mijn 'koningsboeken' uit de Story en aanverwante familiebladen kwam: dingen die iederéén weet dus." Een vraag die interviewers hem graag stelden was of koning Boudewijn het boek wel had gelezen. Daarover had Van den Broeck een passende anekdote (die ook in Het beleg van Laken staat): vanuit het postkantoortje van zijn (in het boek beschreven) geboortedorp had hij zijn roman aangetekend verstuurd naar het paleis. In een interview: "Op het pakpapier schreef ik: ZEER MOOI BOEK. In plaats van drukwerk of zoiets…Lees verder

Terug naar Olen

Is een klassieker gebaat bij actualisering? Wie denkt aan de spuuglelijke naamsverandering van Omloop Het Volk tot het commercieel geüpdatete Omloop Het Nieuwsblad is geneigd te zeggen van niet. Maar als een klassiek boek over het volk een nieuw hoofdstuk krijgt, ligt dat anders. Walter van den Broeck (1941) voegde aan de jubileumeditie van zijn Brief aan Boudewijn uit 1980 'een tussentijds rapport' over de stand van het land toe. Het is gedateerd 4 april 2010.

Dertig jaar lijkt voor Van den Broeck een geschikte afstand. In Brief aan Boudewijn bracht hij het 'relaas van een fictieve wandeling' met de koning door zijn geboortedorp in augustus 1950, de arbeiderscité in Olen waar hij opgroeide en die zelf rond 1920 werd gebouwd. België bestond in 1980 150 jaar en de inzet van het schrijven was om de protocollaire realiteit van de koning - voor zijn onderdanen meer een beeld dan een mens - met de werkelijkhei…Lees verder

De auteur (1941) beschrijft zijn jeugd in een Vlaams-Kempisch industriedorp in de jaren veertig/vijftig. Toestanden, gebeurtenissen en gevoelens worden op feilloze, fotografische wijze weergegeven. Ook dit boek van deze auteur (in Nederland in eerste instantie bekend geworden door zijn toneelstuk 'Groenten uit Balen'), getuigt van sociale bewogenheid, tederheid voor het geobserveerde en heimwee naar het saamhorigheidsgevoel van de oorlogsjaren en de eerste jaren daarna. Het werk is geschreven in de vorm van een brief aan de koning, wat wel eens aanleiding geeft tot humor. De stijl is subliem. De dialectwoorden geven het geheel meer kleur zonder voor niet-Kempenaren onverstaanbaar te zijn. Paperbackeditie; kleine druk.

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia