Boek
Nederlands

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Vivian Den Hollander (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
+1
Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering
×
Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Spekkie en Sproet zien hoe op straat een gillend meisje in een auto gesleurd wordt. Ze gaan meteen over tot actie. Actie die enigszins overbodig blijkt, want het blijkt te gaan om een filmopname. Later zien ze het meisje weer op de kermis. Toch klopt er iets niet.
Leesniveau
AVI 7, AVI E5, AVI M6
Titel
Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2011
88 p. : ill.
ISBN
9789021669182 (hardback)

Besprekingen

De verhalen van ‘Spekkie en Sproet’ staan garant voor enkele uurtjes pretentieloos leesplezier. Ook Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering is daar een perfect voorbeeld van. De belevenissen van dit vrolijke duo zijn niet echt geloofwaardig te noemen, maar Vivian den Hollander kan haar verhalen wel perfect op kindermaat schoeien. De vlotte en leesbare stijl zijn daarbij belangrijke elementen. De nodige humor en spanning die tot op het einde worden opgebouwd, zijn intussen een belangrijk kenmerk geworden van deze serie. Spekkie ontpopt zich telkens tot een echte detective en Sproet is steeds haar steun en toeverlaat. Logisch dus dat na het succes van de vorige boeken het concept onveranderd blijft. Het lijdt bovendien geen twijfel dat den Hollander een succesformule te pakken heeft, want bij onze noorderburen werden de avonturen van Spekkie en Sproet al meermaals getipt voor de Nederlandse kinderjury.
Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, mag naar haar neef Nelson. Omdat …Lees verder
Het vitale speurdersduo Spekkie en Sproet krijgt op een ingenieuze manier te maken met een ontvoering, waarvan de medaille duidelijk twee kanten kent. Terwijl Spekkie samen met Sproet een uurtje gaat spelen in het huis van neef Nelson, ziet zij door het raam hoe een meisje met blonde krullen met bruut geweld in een auto wordt geduwd en ontvoerd. Na veel verwikkelingen en volop vals alarm blijkt de ontvoeringsscène onderdeel te zijn van een film. Wanneer Spekkie en Sproet een uurtje later samen met Nelson de grote kermis bezoeken, zien zij Sofia, het meisje met de blonde krullen, weer terug. Zij heeft handboeien om. Zou er nu wel sprake zijn van ontvoering? Spekkie durft na haar eerdere blunder nauwelijks nog in actie te komen. Het verhaal wordt met veel vaart, dialoog en humor verteld. De zwart-witillustraties sluiten goed aan bij de tekst. Kinderen zullen gniffelen en genieten bij het lezen van deze Spekkie en Sproet-historie*. In gedachten zien zij zichzelf al als dappere medespeurd…Lees verder

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, mag de hele dag naar haar neef Nelson. Haar mama moet onverwacht werken. Nelson, Spekkies lievelingsneef, werkt bij de politie. Spekkie krijgt van Nelson een reuzenspek, want de kermis staat op het marktplein. Nelson moet Spekkie een paar uurtjes alleen laten want hij moet nog even op training. Maar voor hij vertrekt belt hij Sproet om Spekkie gezelschap te houden tot hij terug is. Net als Sproet aanbelt, horen ze gegil op straat en zien ze hoe een meisje in een auto gesleurd wordt. Ze bellen dadelijk de politie. Wanneer die aankomt, blijkt het om een in scéne gezette ontvoering te gaan voor een film. Wanneer Nelson terug is, gaat hij met de kinderen naar de kermis. Spekkie en Sproet zien hetzelfde meisje met een jongen die haar meesleurt tussen de kermiswagens. Is dit nu ook gespeeld of echt?
De avonturen van Spekkie en Sproet staan garant voor enige ontspannende leesuurtjes. Hun belevenissen zijn niet al te ongeloofwaardig en werden heel le…Lees verder

Suggesties