Boek
Nederlands

Een pakje voor Piet

Vivian Den Hollander (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Fien en haar moeder gaan naar de intocht van Sinterklaas. Fiens mooie tekening voor de Sint waait plots weg. Ze rent er achteraan en raakt haar moeder kwijt.
Leesniveau
AVI M3, AVI 1
Titel
Een pakje voor Piet
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
30 p. : ill.
ISBN
9789000312009 (hardback)

Besprekingen

Fien gaat samen met haar moeder naar de intocht van Sinterklaas kijken. Ze heeft een tekening voor hem mee. Wanneer ze in haar jaszak voelt, is de tekening plots verdwenen. Fien gaat ernaar op zoek. Als ze haar tekening te pakken heeft, is haar moeder nergens meer te zien. Een slimme Piet merkt Fien op en komt te hulp. En dat is nog niet alles, want Piet trakteert Fien en haar vriendje Sem op een ritje in de bakfiets.
Dit vrolijke pictoboekje werd geschreven voor beginnende lezers. Moeilijke woorden en begrippen worden telkens vervangen door kleine illustraties die de woorden uitbeelden die nog te moeilijk zijn voor een beginnende lezer. Op deze manier probeert de auteur de lezer te motiveren.
Sommige woorden met meerdere lettergrepen worden opgesplitst. Spijtig genoeg wordt deze werkwijze niet consequent toegepast.
De verhaallijn is eenvoudig, maar bevat voldoende variatie om het verhaal fris te houden. Het geheel werd bovendien opgedeeld in korte hoofdstukjes, wat he…Lees verder
Fien verheugt zich enorm op de intocht van Sinterklaas. Als Fien een tekening aan de Sint wil geven, waait haar tekening weg. Nadat deze gevonden is, blijkt de moeder van Fien onvindbaar. Gelukkig is er een behulpzame en inventieve Piet die ook nog een verrassing voor haar en haar vriendje Sem in petto heeft. Pictoboekje voor beginnende lezers, waarbij moeilijkere meerlettergrepige begrippen zijn vervangen door kleine tekeningetjes, AVI-M3. Sommige meerlettergrepige woorden zijn in lettergrepen verdeeld, al is dit niet consequent doorgevoerd. Een vijftal paginagrote ingekleurde pentekeningen vormt een leuke aanvulling op de tekst. Schreefletter gedrukt op glanzend papier, ruime interlinie. De reeks over Fien en Sem*, waartoe deze uitgave behoort, bestaat inmiddels uit vier delen. Leuk, fris ogend pictoboek om na enkele maanden leesonderwijs zelf te lezen, maar ook al aantrekkelijk vóór die fase, waarbij bv. de plaatjes benoemd kunnen worden. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties