Een weduwe en haar 12-jarige dochter ontvluchten in 1943 Rome voor de bombardementen van de geallieerden
Titel
Two women
Regisseur
Vittorio De Sica
Naar het werk van
Alberto Moravia
Componist
Armando Trovaioli 1917-2013
Acteur
Sophia Loren Jean-Paul Belmondo 1933-2021
Uniforme titel
La ciociara
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [2011]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1960
Speelduur
96 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249476788

Besprekingen

Een drama uit 1960 van de Italiaanse grootmeester Vittorio De Sica (Ladri di biciclette; Umberto D). In de hoofdrol zien we Sophia Loren, die vaker met De Sica werkte, onder meer in 'Ieri, oggi, domani' en 'Matrimonio all 'Italiana'. Weduwe Cesira en haar 12-jarige dochter ontvluchten in 1943 Rome voor de bombardementen van de geallieerden. In haar geboortedorp in zuid-Italië ontmoeten ze Michele (Jean-Paul Belmondo), een jongeman met communistische sympathieën. Na de bevrijding wacht hen op de terugweg een tragedie. Cinema.nl geeft 2 1/2 (van 5) sterren: 'De eerste film na vijf jaar van De Sica was een teleurstelling, ook door de onevenwichtige scenariobewerking naar de roman van Alberto Moravia. Loren bewees zich in een overrompelende moederrol als een groot actrice (wat ze sindsdien te zelden zou doen) en dat maakt de film toch tot een aangrijpende ervaring. (...) Loren kreeg de Oscar voor Beste actrice, de film won de Golden Globe voor Beste buitenlandse film. Er zijn geen extra's.

Over Vittorio De Sica

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Harry Pot

Vittorio De Sica (Sora, 7 juli 1901 – Neuilly-sur-Seine, 13 november 1974) was een Italiaans-Frans filmregisseur en acteur. Hij is vooral bekend vanwege zijn neorealistische films.

Biografie

De Sica werd geboren in Sora. Hij begon te werken als kantoorbeambte om zijn armoedige familie te helpen. In 1923 sloot hij zich aan bij Tatiana Pavlova's theater bedrijf.

In 1933 begon De Sica zijn eigen theaterbedrijf samen met zijn vrouw Giuditta Rissone en Sergio Tofano. Het bedrijf produceerde vooral komedies, maar ook stukken van Beaumarchais, en werkte samen met bekende regisseurs als Luchino Visconti.

De Sica begon met films te regisseren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en toen was zijn typische, minimalistische stijl al duidelijk zichtbaar.

In zijn vijfde film, I bambini ci guardano, begon hij te werken met niet-professionele acteurs. Die film was ook de eerste van vele films waaraan hij samenwerkte met s…Lees verder op Wikipedia