De veertigjarige Filomena, moeder van drie kinderen, is al meer dan twintig jaar de maîtresse van zakenman en womanizer Domenico. Wanneer deze het oog laat vallen op een jongere vrouw, gooit Filomena al haar troeven op tafel om hem te overhalen tot een huwelijk. Het begin van een strijd waarin Filomena Domenico een koekje van zijn eigen deeg bereidt en haar trukendoos vol verrassingen en geheimpje
Titel
Matrimonio all'italiana
Regisseur
Vittorio De Sica
Naar het werk van
Eduardo De Filippo
Componist
Armando Trovaioli 1917-2013
Acteur
Sophia Loren Marcello Mastroianni Aldo Puglisi
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1964
Speelduur
98 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar het toneelstuk Filumena Marturano van Eduardo De Filippo
ISBN
90-5675-291-X 9789056752910
mooov

Besprekingen

Italiaanse klassieker uit 1964 van Vittorio De Sica, met Sophia Loren en Marcello Mastroianni. Als de veertigjarige Filumena hoort dat haar minnaar, waarmee ze al twintig jaar een verhouding heeft, gaat trouwen met een veel jongere vrouw, wordt ze ziek. De Speelfilmencyclopedie geeft 2½ ster: 'De regie van De Sica beperkt zich tot het in hoog tempo laten brengen van een overvloedige dialoog, wat het resultaat wel rumoeriger maakt, maar niet filmischer. Het tekstboekje bevat een achtergrondartikel, geschreven door Joyce Roodnat, chef kunst NRC Handelsblad.

Over Vittorio De Sica

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Harry Pot

Vittorio De Sica (Sora, 7 juli 1901 – Neuilly-sur-Seine, 13 november 1974) was een Italiaans-Frans filmregisseur en acteur. Hij is vooral bekend vanwege zijn neorealistische films.

Biografie

De Sica werd geboren in Sora. Hij begon te werken als kantoorbeambte om zijn armoedige familie te helpen. In 1923 sloot hij zich aan bij Tatiana Pavlova's theater bedrijf.

In 1933 begon De Sica zijn eigen theaterbedrijf samen met zijn vrouw Giuditta Rissone en Sergio Tofano. Het bedrijf produceerde vooral komedies, maar ook stukken van Beaumarchais, en werkte samen met bekende regisseurs als Luchino Visconti.

De Sica begon met films te regisseren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en toen was zijn typische, minimalistische stijl al duidelijk zichtbaar.

In zijn vijfde film, I bambini ci guardano, begon hij te werken met niet-professionele acteurs. Die film was ook de eerste van vele films waaraan hij samenwerkte met s…Lees verder op Wikipedia